Pet elemenata zdrave usne duplje

ZDRAVE DESNIzdrave desni su svetlo ružičaste boje, zrnaste strukture, čvrste konzistencije, ne krvare na dodir ili spontano. Oblikom treba da ispunjavaju prostore između zuba i da prate oblik vrata zuba, tako da ih prekrivaju. Bilo kakvo odstupanje od ovih karakteristika ukazuje na zapaljenje desni, koje može biti samostalno oboljenje (gingivitis), ili jedan od pratećih simptoma parodontopatije. U svakom slučaju desni su crvene, otečene, krvare na dodir ili spontano, glatke i sjajne. Kada desni krvare, to je znak da je vreme da posetite svog stomatologa. Ukoliko je reč o zapaljenju desni, gingivitisu, uklanjanjem mekih i čvrstih naslaga desni se oporavljaju i dobijaju karakteristike zdravih desni. Ukoliko je već došlo do razvoja parodontopatije, situacija je ozbiljnija, a pristup i lečenje znatno složeniji.

Zdravlje usne duplje je od veoma velikog značaja za pravilno funkcionisanje sistema organa za varenje, kao i organizma u celini

Zdravlje usne duplje je od veoma velikog značaja za pravilno funkcionisanje sistema organa za varenje, kao i organizma u celini

ZDRAVI ZUBI I ADEKVATNE ZUBNE NADOKNADE – pri svakom stomatološkom pregledu treba utvrditi stanje zuba i prisutnih plombi, krunica i mostova, kao i implanata. Najčešće oboljenje zuba na koje nailazimo u praksi je karijes, koji može biti različite dubine. Plitki i srednje duboki karijesi nisu praćeni bolovima. Kod pojave dubokih karijesa zub može da boli na hladno, toplo, slatko, zagriz. Bol je kratkotrajan. Međutim, nekad karijes može toliko duboko da napreduje, da dođe do upale zubnog živca (pulpitis). Tada su bolovi spontano. Zub može da boli sam od sebe i bol traje i do pola sata, pa i duže. Osim karijesa, i druge promene ukazuju na to da zubi nisu potpuno zdravi. Najčešće je reč o tzv, nekarijesnim lezijama, erozijama i abrazijama. Erozije su promene na gleđi zuba, koje su lokalizovane u predelu vrata. Nastaju kao posledica konzumiranja prevelike količine kiselih i gaziranih naptiaka, kiselog voća ili preagresivnog četkanja zuba, najčešće horizontalnim pokretima. Abrazije su tzv. trošenje zuba usled bruksizma, odnosno, prekomernog stiskanja zuba noću.

PRIJATAN ZADAH – prisustvo neprijatnog zadaha može biti i fiziološka pojava, npr. ujutru, u toku gladi, za vreme menstruacije. U ovim slučajevima sa pravilnim održavanjem oralne higijene, neprijatan zadah nestaje. Međutim, ukoliko neprijatan zadah perzistira i nakon temeljnog održavanja oralne higijene, onda je to znak da postoji neka promena ili oboljenje, koje ga uzrokuje. Oni mogu biti lokalnog karaktera (karijes, parodontopatija, lokalizovane upale usne duplje) ili opšteg karaktera (bolesti organa za varenje ili disanje). U ovim slučajevima mnogo je važnije lečiti uzrok, jer se primenom različitih osveživača daha stanje neće popraviti značajno.

Redovnim pregledima kod stomatologa mnoga oboljenja se mogu sprečiti ili zaustaviti u početnom stadijumu

Redovnim pregledima kod stomatologa mnoga oboljenja se mogu sprečiti ili zaustaviti u početnom stadijumu

PRAVILAN ODNOS VILICA I ZUBA – pravilan položaj zuba u vilicama i njihov međusobni odnos od veoma velike je važnosti za pravilno funkcionisanje usne duplje, kao početnog dela organa za žvakanje. Sa pravilnim rasporedom i odnosom između zuba i vilica se omogućuje ravnomerno opterećenje zuba silama žvakanja, ne dolazi do prevremenim kontakata, kada pojedini zubi trpe prevelika opterećenja, omogućeno je pravilno žvakanje, a samim tim i gutanje hrane. Takođe, pravilni međuzubni i međuvilični odnosi omogućavaju i pravilan izgovor pojedinih glasova. Sa druge strane, omogućeno je pravilno samočišćenje i čišćenje zuba četkicom, čime se smanjuje mogućnost zadržavanja hrane i mekih naslaga, odnosno razvoja karijesa i parodontopatije.

ZDRAVA OSTALA ORALNA TKIVA – za zdravlje usne duplje veoma je bitno stanje preostale sluzokože koja prekriva usne, obraze, tvrdo i meko nepce, kao i samog jezika i krajnika. Oni treba da budu tamnije ružičaste boje u odnosu na desni zbog bolje prokrvljenosti i manje debljine same sluzokože. Sluzokoža je glatka i sjajna. Prisustvo bilo kakve bolne promene, promene boje ili izrasline na nekom delu sluzokože usne duplje zahteva posetu kod stomatologa i otkrivanje uzroka promene. One mogu da variraju od veoma banalnih promena u vidu afti i virusnih infekcija do prekanceroznih i kanceroznih stanja.

Neretko, promena ili oboljenje jednog tipa tkiva usne duplje dovodi do oboljenja drugih tkiva. Zbog toga su redovne kontrole kod stomatologa od veoma velike važnosti, kako bi se sve ove promene predvidele, ispitale i sanirale u početnom stadijumu.

Vaš ROYAL DENTAL