Covid19 i dolazak kod stomatologa

Covid19 je oboljenje koje izaziva virus iz porodice korona virusa, SARS-Cov2. Reč je o respiratornoj virusnoj infekciji, koja se prenosi kapljičnim putem. Zbog toga su pacijenti koji dolaze kod stomatologa glavni izvor zaraze zbog aerosola koji se rasrpšuje po ordinaciji za vreme stomatološke intervencije. Imajući u vidu da je reč o oboljenju o kom postoji više teorija, a relativno malo naučno dokazanih činjenica, u odsustvu kolektivnog imuniteta i specifične terapije, trebalo bi preduzeti sve moguće mere, kako bi se smanjila mogućnost širenja infekcije i da oboli veliki broj stanovništva u istom trenutku, čime bi se opteretio zdravstveni sistem i ugrozio život starijih osoba i hroničnih bolesnika.
Pridržavajmo se što više epidemiloških mera u cilju sprečavanja širenja Covid19
Kao što smo na jednom od blogova pisali o klasičnoj prehladi i razlozima zašto treba odložiti stomatološku intervenciju kada ste prehlađeni, sve to je sada naglašenije u toku pandemije Covid19. Ukoliko imate bilo kakav simptom, koji je karakterističan za infekciju korona virusom - otežano disanje, kijanje, kašalj, bol u grlu, povišenu temperaturu, gubitak čula ukusa i mirisa, bol u mišićima i zglobovima, stomatološku intervenciju treba odložiti do potpunog oporavka. Bilo bi poželjno da sačekate još dve nedelje, da se virus potpuno eliminiše iz Vašeg organizma. S obzirom na to da i asimptomatski bolesnici, kao i osobe u periodu inkubacije mogu biti prenosioci oboljenja, ukoliko znate da je neko oboleo od neke respiratorne infekcije, ili ima potvrđenu dijagnozu Covid19, ili je čak iz opravdanih razloga u obaveznoj izolaciji, a bili ste u kontaktu sa tom osobom u prethodnih 14 dana, takođe bi trebalo da smanjite svoje kontakte i otkažete dolazak kod stomatologa.

Ukoliko postoji rizik da ste nosilac oboljenja i od daljeg širenja infekcije, a imate neko hitno stomatološko stanje, zbog kog se javljate stomatologu, poput bola, otoka, krvarenja, pri zakazivanju termina, obavezno naglasite stomatologu da imate potvrđenu dijagnozu, respiratornu infekciju ili da ste bili u kontaktu sa inficiranim osobama. Vaš stomatolog će vam naći termin na kraju radnog vremena, sa dovoljno vremenskog razmaka od prehodnog pacijenta, kako se ne biste susreli, a stomatolog adekvatno pripremio za vas u skladu sa epidemiološkim preporukama.

Pri dolasku kod stomatologa neophodno je da prođete kroz dezobarijeru postavljenu na samom ulazu. Potom odlazite u kupatilo gde temeljno perete ruke sapunom i toplom vodom u trajanju od 30-40 sekundi, nakon čega ćete ih dezinfikovati. Poželjno bi bilo da do sedanja u stomatološku stolicu rukama ne dirate ništa, naročito telefone i druge predmete koji su izuzetno kontaminirani.

Ono što bi bilo poželjno, ukoliko se u roku od 14 dana nakon vaše posete stomatologu desi da dobijete simptome Covid19, kao i pozitivnu dijagnozu, bilo bi poželjno da obavestite stomatološku ordinaciju, kao jedan od vaših kontakata, kako bi se uspostavila epidemiološka kontrola nad stomatološkim osobljem, kao i pacijentima koji su bili u ordinaciji nakon vaše posete.

Verujemo da Covid19 polagano postaje oboljenje koje će se moći kontrolisati, pratiti i lečiti bez većih posledica. Medicina danas napreduje mnogo brže i od početka pandemije o samoj infekciji se danas zna mnogo više. Međutim, nije na odmet da vodimo računa jedni o drugima, a neke navike da usvojimo za stalno.

Vaš ROYAL DENTAL