Zašto desni krvare?

Krvarenje desni je jedan od svakodnevnih problema, sa kojim se susreće veći deo svetske populacije. Najčešće se krvarenja javljaju u toku pranja zuba. Ukoliko je reč o pojedinačnim krvarenjima, onda je verovatno reč o povredi desni zubnim četkicama za vreme održavanja oralne higijene. Međutim, ukoliko desni konstantno krvare u toku pranja zuba ili krvare na najmanji dodir, onda je verovatno reč o upali desni, tzv. gingivitis.

Glavni uzrok upale desni jeste dentalni plak. Reč je o tzv. mekim naslagama koje se talože na površini zuba i mogu se ukloniti jedino mehanički. Dentalni plak sadrži u sebi mnoštvo bakterija, koje na različite načine iritiraju desni i dovode do njene upale. Taloženjem minerala u dentalnom plaku, dolazi do stvaranja zubnog kamenca. Kako je kamenac neravna površina, preko njega se dodatno stvara nova količina plaka. Na taj način, kamenac vrši višestruku iritaciju desni, dovodeći do njene upale.

krvarenje desni

Krvarenje desni je česta pojava, koju ne treba ignorisati

Upala desni se manifestuje crvenim i otečenim desnima. One su mekane i vrlo lako krvare. Nema pojave bolova, mada se nekad može javiti tup bol ili osećaj prisustva stranog tela.

Uzroci stvaranja i nakupljanja dentalnog plaka su mnogobrojni:

Da bi se zaustavilo krvarenje desni, neophodno je ukloniti uzroke koji su doveli do zapaljenja desni. Najpre je neophodno kod stomatologa ukloniti sve čvrste i meke naslage, a zatim ukloniti uzroke koji favorizuju brže stvaranje i zadržavanje plaka (zamena plombi i krunica, lečenje karijesa, poboljšana oralna higijena...). Prvih par dana desni će manje da krvare, a zatim će krvarenje desni u potpunosti da se zaustavi. Redovnim kontrolama kod stomatologa sprečiće se dalja pojava krvarenja desni ili će se upala lečiti u početnom stadijumu. Ukoliko se zapaljenje desni ne leči, upala se širi na kost i vezivno tkivo koje vezuje zub za kost, dovodeći do stvaranja parodontalnih džepova, odnosno, razvoja parodontopatije.

Vaš ROYAL DENTAL