Zablude vs. Istine u stomatologiji, No5: PARODONTOPATIJA JE MALA LOKALNA UPALA!

Lokalizovana upala mekih tkiva, odnosno desni, naziva se gingivitis. Gingivitis najčešće izazivaju zubni plak i kamenac, u kojima se nalazi mnoštvo različitih sojeva bakterija, koje svojim direktnim i indirektnim dejstvom dovode do upale desni. Gingivitis je praćen uvećanim i crvenim desnimaa, koje krvare i na najmanji dodir ili se čak javljaju spontana krvarenja. Ukoliko se čvrste i meke naslage sa zuba ne uklone na vreme i ne poboljša stepen oralne higijene upala desni, odnosno, gingivitis perzistira duže vreme i postepeno prelazi u parodontopatiju, kada više nema povratka, odnosno, nema potpunog izlečenja. Dakle, gingivitis je uvod u parodontopatiju, kada se ona još može zaustaviti pre nego što dođe do razaranja potpornih tkiva.

Parodontopatija je bolest koja se karakteriše stvaranjem džepova oko zuba, kao posledica gubitka kosti i povlačenja desni. Ukoliko se ne leči, ona napreduje sve dublje i vremenom dolazi do klaćenja i na kraju gubitka zuba. Džepovi koji se stvaraju mogu biti različitog oblika i dubine. Oni u sebi sadrže veliku kočinu konkremenata, zapaljenske tečnosti i bakterija, koje nastavljaju štetno da deluju, dovodeći do daljeg povećanja dubine džepova. Dokle god su džepovi otvoreni, prisutne materije u njima ne izazivaju veće tegobe, osim nedefinisanih bolova, osećaja trnjenja. Međutim, ukoliko se džepovi zatvore, stvaraju se anaerobni uslovi, idealni uslovi da bakterije ispolje svoje patogeno delovanje i dolazi do akutne upale, sa pojavom bola, otoka, povišene temperature.

Razvoj parodontopatije

Razvoj parodontopatije

Što parodontopatija više napreduje, odnosno, što su parodontalni džepovi dublji, to se smanjuje spektar mogućih metoda lečenja, a povećava verovatnoća ispadanja naizgled zdravog zuba, koji na sebi nema karijes, pa čak ni plombu. U početnim stadijumima parodontopatija se može zaustaviti konzervativnim metodama (kiretaža parodontalnih džepova), a u nekim umereno unapredovalim stadijumima primenom odgovarajućih hirurških tehnika se može smanjiti dubina džepova i produžiti životni vek obolelim zubima. Dakle, padontopatija nije samo lokalna upala, već izuzetno ozbiljno i vrlo rasprostanjeno oboljenje, koje se može prevenirati i zaustaviti u početnom stadijumu.

Vaš ROYAL DENTAL