Da li ste sigurni da dobro perete zube?

Oralna higijena je osnovni preduslov zdravlja usta i zuba. Koliko ste sigurni u istinitost ove rečenice? Ili ipak postoji još neka caka? Ako je tvrdnja tačna, zbog čega se mi stomatolozi neretko susrećemo sa rečenicom: „Doktore, redovno perem zube, ne znam zašto se to dešava“ kada saopštimo pacijentu da ima karijes ili parodontopatiju? Odgovor je jasan.

Četkice za zube

Četkice za zube

Osnovno sredstvo za održavanje oralne higijene jeste četkica za zube. Na tržištu se nalaze različiti modeli četkica. Kada birate svoj model, bitno je da tražite četkicu sa što mekšim vlaknima. Neretko se kupovini četkice ne pridaje pažnja, ili se biraju na osnovu izgleda, pa se često odaberu četkice sa tvrdim vlaknima. Međutim, četkice sa tvrdim vlaknima ne mogu dobro da skinu meke naslage sa Vaših zuba u toku pranja, a često su toliko grube, da dovode do fizičkih oštećenja desni. Sve to skupa doprinosi razvoju karijesa i parodontopatije.

Druga, veoma bitna stvar je tehnika pranja zuba. Kada pitamo pacijente kako peru zube, neretko dobijemo odgovor „levo-desno“. POGREŠNO! U literaturi su opisane brojne tehnike za pranje zuba, ali svakako tehnika „levo-desno“ je najnepravilnija od svih. Ovakvim načinom pranja zuba se takođe ne skidaju meke naslage sa zuba, a grubim pokretima se takođe oštećuju meka tkiva oko zuba. Rezultat – karijes, parodontopatija i oštećenja gleđi zuba usled abrazije četkicom (tzv. klinaste erozije). Kada govorimo o pravilnoj tehnici pranja zuba, postoje mnoge, ali ona koja se za početak najlakše uči je tehnika poznata kao „kiša pada, trava raste“. Suština je da se zubi peru u pravcu njihovog nicanja. Ukoliko želite da vidite kako se to radi, pogledajte neke od video tutorijala

Međutim, četkicom za zube se ne može postići detaljno čišćenje svih površina zuba. Zbog toga se u održavanju oralne higijene moraju koristiti i određena pomoćna sredstva:

  • Paste za zube – na tržištu postoje različite paste za zube. One mogu biti kozmetičke ili medicinske, koje preporučuje Vaš stomatolog. Pri korišćenju medicinskih pasti za zube, pridržavajte se saveta Vašeg stomatologa
  • Konac za zube – nakon četkice za zube, najčešće sredstvo za održavanje oralne higijene. Koristi se za čišćenje međuzubnih prostora, u koje vlakna četkice ne mogu da prodru. Konac se koristi tako što ga postavite između zuba, a zatim ga blago potisnete prema desnima, ali tako da klizi najpre niz jednu, a zatim niz drugu površinu dva susedna zuba. Voditi računa da pokreti ne budu nagli i agresivni, jer se može oštetiti tkivo desni između zuba. Upotreba konca je naročito pogodna kod osoba sa zbijenim zubima.
Pomocna sredstva za odrzavanje oralne higijene

Pomocna sredstva za odrzavanje oralne higijene

  • Interdentalne četkice – sve popularnije sredstvo za održavanje oralne higijene. Reč je o malim četkicama, dizajniranimm da čiste međuzubne prostore. U prometu se nalaze u različitim veličinama. Četkice se koriste tako što ćete je potisnuti između dva zuba i izvršiti blage pokrete gore-dole, kao da masirate desni, a zatim je izvući i tako ponoviti postupak između svakog zuba. Pokreti takođe ne treba da budu grubi i dovoljno je samo jednom provući četkicu u toku pranja zuba, kako se ne bi desni previše iritirale i povređivale.
  • Rastvori za ispiranje – u prometu se nalaze sredstva za ispiranje usta od mnogobrojnih proizvođača. Razlikuju se po boji, ukusu, mirisu i sastavu. Pojedini imaju više kozmetički efekat, da osveže dah, dok drugi deluju i na bakterije u usnoj duplji. Pre nego što se odlučite za neki od rastvora, posavetujte se sa svojim stomatologom kako bi vam objasnio način upotrebe pojedinih rastvora.

I sad se postavlja pitanje šta je pogrešno u prvoj tvrdnji u tekstu, koji je pravi odgovor? Odgovor je da je DOBRA oralna higijena osnovni preduslov zdravlja usta i zuba. Veoma je bitno da oralnu higijenu sprovodite na pravilan način, jer njeno nepravilno održavanje takođe može biti uzrok bolesti usta i zuba. I, naravno, da se ne zaboravi, redovne posete stomatologu su neophodne.

Ukoliko želite da se uverite da li dobro održavate oralnu higijenu, odnosno da dobijete uvid u stanje vaših zuba i drugih oralnih tkiva, posetite nas. Zakažite besplatan pregled kod nas, a nama će biti veliko zadovoljstvo da Vam izađemo u susret.

Vaš ROYAL DENTAL