Neprijatan zadah nije samo stvar nelagodnosti!

U savremenom svetu se troše ogromne količine novca na različita sredstva pomoću koji se smanjuje neprijatan zadah iz usta. Neprijatan zadah iz usta (halitoza) se najčešće povezuje sa konzumiranjem hrane i nemogućnošću održavanja oralne higijene. Međutim, treba imati na umu da neprijatan zadah nije samo estetski problem i stvar toga „šta će okolina reći“, već on nekada ima i svoje, pa čak i ozbiljne uzroke, te je neretko jedan od simptoma nekog oboljenja. Zbog toga ukoliko neko ima hroničan problem sa neprijatnim zadahom iz usta, koji se ne rešava čak ni nakon pranja zuba i upotrebe žvaka, sprejeva i drugih sredstava za osvežavanje daha, treba da poseti stomatologa, kako bi se pronašao i lečio uzrok.

Neprijatan zadah

Neprijatan zadah može imati brojne uzroke, koji se ne rešavaju pranjem zuba i osveživačem daha

Najpre treba imati na umu da je neprijatan zadah i fiziološka pojava. Zbog smanjenog lučenja pljuvačke u toku noći, ujutru se svi budimo sa neprijatnim osećajem iz usta, koji se rešava jutarnjim pranjem zuba. Iz sličnog razloga dolazi do pojave neprijatnog zadaha tokom dugotrajnog gladovanja. Problem sa zadahom takođe imaju i žene pred menstruaciju, trudnice, dojilje i žene u menopauzi zbog hormonskih promena, koje utiču i na sastav i lučenje pljuvačke. Kratkotrajni uzroci neprijatnog zadaha su i određene namirnice. Prva asocijacija su najčešće crni i beli luk. Pranjem zuba posle svakog obroka i primenom tečnosti za ispiranje usta eliminiše se neprijatan zadah nakon obroka.

Međutim, kada uzrok neprijatnog zadaha leži u nekom lokalnom ili sistemskom oboljenju, onda održavanje oralne higijene i primena različitih osveživača daha nije dovoljno. U lokalna oboljenja koja izazivaju neprijatan zadah spada najpre parodontopatija. Parodontopatija je oboljenje koje se karakteriše prisustvom dubokih parodontalnih džepova. Kako je njihovo čišćenje teško, oni sadrže konkremente, meke naslage, veliku količinu bakterija i ostataka hrane, čiji razgradni produkti uzrokuju neprijatan zadah. Neretko se u džepovima formiraju i gnojne kolekcije. Prisustvo dubokih karijesa i zalomljenih korenova zuba takođe može biti uzrok neprijatnog zadaha. Najčešće zbog toga što se i u njima nakuplja hrana. Različite vrste upale mekih tkiva u usnoj duplji takođe su uzrok neprijatnog zadaha iz usta, kao što je upala krajnika.

neprijatan zadah iz usta

Neprijatan zadah iz usta je vrlo često uzrok socijalne usamnjenosti zbog osećaja neprijatnosti

Pored lokalnih, postoje i neka druga oboljenja uzroci neprijatnog zadaha. To se najpre odnosi na zdravstvene probleme sa digestivnim traktom, prvenstveno želucem. Različita oboljenja želuca, naročito ona praćena učestalim povraćanjem i stvaranjem velike količine želudačne kiseline su uzrok neprijatnog zadaha. Osobe koje imaju problema sa disanjem, pa češće ili uvek dišu na usta, zbog vazduha, koji isušuje sluzokožu usne duplje, dolazi do pojave neprijatnog zadaha. Kod dijabetesa neprijatan zadah se javlja zbog smanjenog lučenja pljuvačke i povećane koncentracije glukoze u njoj. Različita psihijatrijska oboljenja su uzrok neprijatnog zadaha, prvenstveno zbog smanjenog inteziteta održavanja oralne higijene. Primena mnogobrojnih lekova može biti uzrok neprijatnog zadaha iz usta, naročito onih koji smanjuju lučenje pljuvačke. U tu grupu lekova spadaju atropin, beladona, antihistaminici, amfetamin, sredstva za smanjenje apetita...

Dakle, neprijatan zadah iz usta je problem koji se u najvećem broju slučajeva može rešiti. Nekad je dovoljno samo poboljšati oralnu higijenu i obavljati redovne posete stomatologu, a nekad je neophodno otkriti uzrok, pa uz poboljšanje oralne higijene, lečiti i osnovno oboljenje, kod kojeg se neprijatan zadah iz usta javlja kao propratni simptom.

Vaš ROYAL DENTAL