Oralna higijena u brojkama

Pravilno održavanje oralne higijene je glavni preduslov zdravih zuba i desni, odnosno, da se spreči pojava karijesa i parodontopatije. Da bi se ona sprovela, potrebno je malo strpljenja, malo koncentracije i malo vežbe. Kada se jednom usvoji tehnika, učestalost i trajanje, oni postaju deo svakodnevne navike, a zdravlje zuba osigurano. Da bi higijena bila pravilnija, potrebno je da se pridžavamo nekih "pravila u vidu brojki".

Pridržavajući se jednostavnih pravila, oralna higijena se podiže na viši nivo

3-4 minuta - prosečno vreme pranja zuba
2 puta dnevno - minimalan broj puta u toku dana za održavanje oralne higijene. Preporuka je, ukoliko je to izvodljivo, prati zube nakon svakog obroka.
30 minuta - 30 minuta posle pranja zuba bi trebalo sačekati sa hranom i pićem (osim vode), kako bi se stvorio zaštitni film, koji se sprečavati da kiseline iz hrane i napitaka deluju direktno na gleđ. Takođe bi trebalo sačekati sa pranjem zuba 30 minuta posle jela, kako bi pljuvačka ispunila svoju ulogu pufera i neutralizovala kiselu pH, koja se stvara naglo nakon jela i pića. Ukoliko se zubi četkaju odmah nakon jela, bukvalno mehanički utrljavamo kisele produkte na gleđ zuba, dovodeći do njenog oštećenja i lakše pojave karijesa.
3 meseca - vreme za koje treba promeniti četkicu za zube. Ukoliko se četkica ošteti ranije, ne treba čekati da prođu tri meseca, već odmah zameniti četkicu za zube.
6-12 meseci - vreme nakon kojeg treba zakazati kontrolu kod stomatologa
9-12 meseci - vreme za koje treba obaviti profesionalno uklanjanje zubnog kamenca i mekih naslaga. Koliko god bila pedantna naša oralna higijena, neke osobe imaju tendenciju da im se kamenac brzo i mnogo stvara, zbog čega je neophodno u ovom vremenskom periodu izvršiti čišćenje zuba.
Neograničeno - smejati se. Vaše zdrave zube treba pokazati svetu. Vašim osmehom možete stimulisati osobe u vašoj okolini da takođe više brinu u zdravlju i izgledu svojih zuba. Sa druge strane, smeh je zdrav i leči mnoge bolesti.

Vaš Royal Dental