PREHLADA ILI KOVID-19?

U mesecima i nedeljama za nama, svedoci smo pandemije oboljenja kovid-19, koje izaziva novi soj korona virusa (Sars-Cov-2). Prethodne nedelje su dovele do ponovnog porasta broja inficiranih i teško obolelih, što je opet stavilo veliku odgovornost na svakog od nas kao pojedinca u borbi za suzbijanje i širenje pandemije. Iako je činjenica da će se veći deo svetske populacije u jednom trenutku inficirati, naročito imajući u vidu veliki broj asimptomatskih slučajeva, na nama je da pružimo svoj maksimum i učinimo sve da broj inficiranih ne bude veliki u jednom momentu.

Prehlada otežava svaku stomatološku intervenciju i utiče na njen kvalitet

Prehlada otežava svaku stomatološku intervenciju i utiče na njen kvalitet

Iako opasnost predstoji u jesenjim i zimskim mesecima, kada ponovo budu vladale sezonske virusne infekcije, čija se klinička slika poklapa sa kliničkom slikom oboljenja kovid-19, savremeno doba i tehnologije poslednjih godina dovelo je do porasta tzv. letnjih prehlada.

Upotreba klima uređaja u zatvorenim prostorijama, kako bi rad u letnjim mesecima bio komforan i podnošljiv, sve češća konzumacija hladnih napitaka i poslastica u želji za brzim rashlađenjem, kupanje hladnom vodom, itd. značajno opterećuje metabolizam, koji užurbano radi, kako bi napravio ravnotežu između spoljašnje temperature i temperature tela usled naglog hlađenja. Svaki prekomerni metabolički procesi dodatno slabe imunitet ljudskog organizma,čineći ga podložnijim za različitive virusne, bakterijske i gljivične infekcije, koje su u porastu u letnjim mesecima poslednjih godina, a čija klinička slika se poklapa sa kliničkom slikom kovid-19 u manjem ili većem obimu.

Simptomi oboljenja kovid-19 manje-više su nam svima poznati. Nestalni su, vrlo često neuobičajeni, kako po redosledu javljanja, tako i po intenzitetu ispoljavanja. Ne mora da znači da je svaka respiratorna infekcija uzrokovana korona virusom, međutim, poželjno bi bilo da se stomatološke intervencije koje nisu hitne odlože za period ozdravljenja. Kad god imate simptome neke respiratorne infekcije (kijanje, curenje iz nosa, zapušen nos, grebanje i bol u grlu, kašalj, itd) otkažite svoj termin kod stomatologa. Ukoliko je reč o neodložnoj intervenciji, zamolite stomatologa da Vaš termin bude poslednji, kako bi se stomatolog adekvatno pripremio u cilju sopstvene zaštite, kao i zaštite osoblja i drugih pacijenata.

Da bi stomatološke intervencije bile brze i efikasne, neophodno je da usta budu otvorena, da se diše na nos, a mnoge intervencije, poput lečenja zuba, stavljanja plombi, cementiranja krunica i mostova zahtevaju da zubi budu suvi. Kod postojanja bilo kakve prehlade, ni jedan od ovih uslova se ne može ispuniti zbog zapušenosti nosa, potrebom za kijanjem i/ili kašljanjem.

Danas, kada vlada pandemija infekcije korona virusom, opreznost treba podići na koji nivo više. Čak i ako znate da ste bili u kontaktu sa nekim kome je potvrđen kovid-19, i tada bi bilo poželjno da odložite zakazanu intervenciju, iako možda nemate ni jedan simptom, pa čak niste ni inficirani. Zdravlje svakog pojedinca, kao i celokupne populacije uvek mora biti na prvom mestu.

Vaš ROYAL DENTAL