Zablude vs. Istine u stomatologiji, No7: AKO DESNI KRVARE PRI PRANJU ZUBA, TREBA IZBEGAVATI PRANJE ZUBA!

Krvarenje desni je prvi simptom gingivitisa, odnosno upale desni. Gingivitis ako se ne leči, prelazi u parodontopatiju, sa stvaranjem parodontalnih džepova, klaćenjem i posledičnim gubitkom zuba, usled gubitka potpore, odnosno, slabljenja veze između zuba i kosti. Glavni uzročnici gingivitisa su zubni plak i zubni kamenac, koji se stvaraju na površini zuba i nakupljaju kao posledica neadekvatne ili neredovne oralne higijene. Dakle, neodržavanje oralne higijene je uzrok krvarenja iz desni. Ukoliko postoji krvarenje iz desni, dalje neodržavanje oralne higijene će samo pogoršati postojeće stanje. Upala će postati sve izraženija, a krvarenje sve intenzivnije.

Krvarenje desni

Krvarenje desni

Da se krvarenje desni ne bi pojavljivalo u toku pranja zuba, neophodno je posetiti stomatologa, koji će stručno da ukloni čvrste i meke naslage sa zuba. Na taj način će se ukloniti glavni uzročnici koji iritiraju desni i dovode do upale i krvarenja desni. Nakon intervencije, krvarenje desni će nekoliko dana biti slabijeg inteziteta, a zatim će postepeno da prestaje. Takođe je potrebno promeniti i određene navike u održavanju oralne higijene. Najpre je neophodno povećati učestalost i dužinu pranja zuba, promeniti četkicu za zube, koristeći četkice sa mekim i gustim vlaknima, korigovati tehniku pranja zuba i uvesti u oralnu higijenu pomoćna sredstva za održavanje iste.

Krvarenje iz desni tokom pranja zuba treba shvatiti kao ozbiljno upozorenje da se određene mere preduzmu odmah. Ukoliko se krvarenje ignoriše, dolazi do razvoja parodontopatije, odnosno razaranja potpornog tkiva oko zuba koje je trajno i nepovratno.

Vaš ROYAL DENTAL