Kako sprečiti eroziju zuba?

EROZIJE

  • Ne treba žuriti sa pranjem zuba. Poznato je da gazirani i kiseli napici poput kokakole ili limunade, zahvaljujući velikoj koncentraciji kiselina dovode do pojave erozije zuba, ili tzv. nekarijesnih lezija. Naime, oni svojim direktnim dejstvom na gleđ zuba rastvaraju gleđ i stvaraju neestetske lezije u predelu vrata zuba. Najčešća greška koju mnogi čine jeste ta što odmah nakon konzumiranja limunade peru zube. Treba sačekati bar 30 minuta da prođe od konzumiranja kiselih i gaziranih napitaka kako bi prvenstveno pljuvačka neutralizovala njihovo delovanje, odnosno, kako bi se puferskim mehanizmima povećala pH u usnoj duplji. Ako bismo prali zube odmah nakon čaše limunade, sa površine zuba ćemo skinuti meki zaštitni sloj, tzv. zubnu pelikulu, i četkanjem zuba ćemo direktno kiseline iz ovih napitaka utrljavati u gleđ i potpomoći njihovo delovanje. Zbog toga je potrebno sačekati neko vreme da pljuvačka odradi svoju ulogu, a zatim da stvar preuzmemo u svoje ruke pastom i četkicom za zube.
  • Koristite slamčice. Ukoliko uživate u kiselim i gaziranim napicima, onda je preporučljivo da koristite slamčicu za vreme njihove konzumacije. Korišćenjem slamčice se smanjuje kontakt između kiselina u ovim napicima i gleđi zuba, zbog toga što se otvor slamčice nalazi pozadi zuba, a napitak ulazi "direktno u grlo", a kisela pH pljuvačke se kratko zadržava. Na taj način se smanjuje rizik za rastvaranje gleđi i nastanak erozija zuba. Uvođenjem navike konzumiranja napitaka na slamčicu, takođe se smanjuje i mogućnost prebojavanja zuba i plombi, stoga njihova primena može da ima višestruki značaj po zdravlje i izgled naših zuba.
  • Povećajte unos kalcijuma. Kalcijum je vrlo važan mineral koji učestvuje u izgradnji kosti i zuba. Što je veća koncentracija kalcijuma u zubima i kostima, to su oni jači, otporniji na prelome i slične povrede. Istraživanja su pokazala da povećani unos kalcijuma u toku ishrane omogućava bržu remineralizaciju zuba, odnosno, smanjuju mogućnost razgradnje gleđi. Nakon kontakta kiselina iz hrane i napitaka dolazi do privremene demineralizacije (slabljenja) gleđi pod njihovim dejstvom. Međutim, prisustvo kalcijuma poništava dejstvo kiselina i najpre se uspostavlja ravnoteža između demineralizacije i remineralizacije (ponovno obnavljanje gleđi). Što je veća koncetracija kalcijuma, remineralizacija je veća. Zbog toga je preporučljivo konzumirati gazirane i kisele napitke koji u sebi sadrže veću količinu kalcijuma.
  • Birajte vreme kada ćete konzumirati ove napitke. Poznato je da je pljuvačka moćni pufer koja neutralizuje dejstvo kiselina. Kada unosimo kiselu hranu i napitke u organizam u usnoj duplji opada pH, koja pogoduje demineralizaciji gleđi zuba i pojavi nekarijesnih lezija, odnosno, erozija. Međutim, zahvaljujući moćnim puferskim sposobnostima pljuvačke, u roku od pola sata se uspostavlja ravnoteža i sredina u usnoj duplji postaje neutralna. Kako se najviše pljuvačke luči za vreme i neposredno nakon obroka, kada je njena aktivnost najveća, tako se preporučuje konzumacija limunade ili kokakole neposredno nakon ručka, kada je aktivnost pufera iz pljuvačke mnogo veća i efikasnija.
  • Ne preterujte sa pranjem zuba. Iako je održavanje oralne higijene jedan od osnovnih preduslova za zdravlje zuba i desni, nepravilno i prekomerno četkanje zuba može dovesti do pojave erozija zuba. Korišćenjem grubih četkica za zube i primenom nepravilne tehnike (pokreti levo-desno ili kružni pokreti) osim toga što mogu dovesti do povlačenja desni, takođe dovode do abrazije gleđi u predelu vratova zuba i nastanka erozija. Zbog toga je neophodno četkanje zuba ograničiti na 2-3 puta dnevno u trajanju 3-4 minuta, pri čemu treba koristiti četkice sa mekim vlaknima i primenjivati pravilnu tehniku pranja zuba.
  • Nemojte jesti i piti ništa osim vode pred spavanje. Da bi pljuvačka ispunila svoj pun puferski kapacitet, potrebno je oko pola sata do sat vremena. Međutim, za vreme sna količina pljuvačke koja se stvara je znatno manja nego tokom dana, pa je i njena sposobnost neutralizacije kiselina drastično manja, čime se povećava rizik od nastanka erozija zuba.

Vaš ROYAL DENTAL