Kamenac – zašto ga ukloniti?

Zubni kamenac predstavlja čvrstu naslagu na površini zuba, koja nastaje taloženjem minerala iz pljuvačke u zubni plak, koji se normalno nalazi na zubima. Na nastanak kamena utiče najviše sastav pljuvačke, zatim količina izlučene pljuvačke, održavanje oralne higijene, nasledni faktori, navike, nošenje proteza, itd. Kamenac je uglavnom kredasto beličaste do žućkaste boje. Vrlo često je slične boje kao i zub, pa se vrlo često ne vidi u ogledalu dok sami pregledamo svoje zube. Konzumiranje kafe, crnog vina, crnih čajeva, cvekle, cigareta i sličnih proizvoda koji imaju tendenciju prebojavanja omogućava da se njihovi pigmenti nakupljaju u neravnim površinama zubnog kamencam usled čega postaje braon do crno prebojen, kada postaje estetska smetnja.

Uklanjanje zubnog kamenca i mekih naslaga sprečava nastanak parodontopatije

Uklanjanje zubnog kamenca i mekih naslaga sprečava nastanak parodontopatije

Kamenac ne boli, ali može da izazove zapaljenje okolnih desni, koje postaju crvene, otečene i krvare, naročito pri pranju zuba. Neretko se greši, pa se misli da pranje zuba izaziva krvarenje, pa pacijenti smanjuju intezitet četkanja zuba ili čak preskaču pranje zuba, ne sluteći da se time dodatno pogoršava upala desni. Kada upala desni postoji duži vremenskki period, onda se upala širi na kost i ligamente koji vezuju zub za kost i dolazi do nastanka oboljenja, koje se naziva parodontopatija. U narodu poznatija kao paradentoza. Parodontopatija se karakteriše stvaranjem džepova, u kojima se nakupljaju hrana i konkrementi, i vrlo teško se održavaju čistim. Nečisti džepovi nastavljaju da se produbljavaju na račun kosti za koju je zub vezan. Vremenom zub počinje da se klati, a zatim i ispada. Drugi simptom koji može da izazove kamenac, jeste neprijatan zadah, zbog raspadnih produkata bakterija koje se nalaze u njemu.

Upala desni je povratni proces. Kada se zaleči upala desni, tkivo se oporavlja i uspostavlja se normalno stanje tkiva. Međutim, ukoliko upala pređe na kost i zubni ligament, oni se razaraju trajno i ne postoji jednostavna metoda kojom se parodontopatija može izlečiti. Redovnim posetama stomatologu i čišćenjem džepova se parodontopatija može zaustaviti i održavati na postignutom nivou, ali se nikako ne može tkivo u potpunosti oporaviti. Za lečenje parodontopatije postoje brojne hirurške intervencije koje daju manje ili veće rezultate u oporavku tkiva, ali se oporavak tkiva 100% očekuje u nekim početnim stadijumima. Svetski istraživači rade na usavršavanju različitih metoda i tehnologija, kojim će se omogućiti potpuni oporavak tkiva i uspostavljanje normalne anatomije i fiziologije, međutim, period ispitivanja nam tek predstoji, stoga se parodontopatija leči, odnosno kontroliše primenom dostupnih metoda i tehnologija.

Kako su zubni plak i zubni kamenac glavni uzroci upale desni, od koje i počinje parodntopatija, tako njihovim uklanjanjem se eliminiše uzrok koji dovodi do zapaljenja i omogućava se oporavak desni i sprečavanje širenja infekcije na preostala tkiva. Zubni kamenac treba uklanjati minimalno jednom godišnje, a kod osoba kod kojih se stvara često i u velikim količinama treba povećati broj dolazaka kod stomatologa. Kamenac se uklanja ultrazvučnim aparatom, koji primenom vibracija omogućava "odlamanje" kamenca i njegovo odvajanje od zuba. Uklanjanje zubnog kamenca je uglavnom bezbolna metoda. Nekad može da zaboli pritisak na upaljene desni ili da bude neprijatan osećaj zbog zvuka koji proizvodi sam aparat. Takođe, ultrazvučno skidanje kamenca je bezbedna metoda, koja ne izaziva nikakva fizička oštećenja na zubu.

Stoga, iako kamenac ne boli, ne znači da ne predstavlja problem. Redovnim uklanjanjem zubnog kamenca se sprečava nastanak parodontopatije, izbegavaju komplikovane metode njenog lečenja sa nestabilnim rezultatima, kao i posledični gubitak zuba usled stvaranja džepova.

Vaš ROYAL DENTAL