PARODONTOPATIJA: Bolest savremenog doba

Parodontopatija je najrasprostranjenije oboljenje savremenog čoveka koje se karakteriše gubitkom desni i kosti oko zuba, usled čega dolazi do klaćenja i gubitka zuba. Uzrok parodontopatije su bakterije koje se nalaze u zubnom plaku i kamencu, koje dovode do upale desni,a zatim i razgradnje kosti i ligamenata, koji povezuju kost i zub. Vremenom se stvaraju parodontalni džepovi, koji se teško čiste redovnim održavanjem oralne higijene.

Parodontopatija je oboljenje praćeno stvaranjem džepova, krvarenjem desni, neprijatnim zadahom i klaćenjem zuba.

Parodontopatija je oboljenje praćeno stvaranjem džepova, krvarenjem desni, neprijatnim zadahom i klaćenjem zuba.

Na pojavu parodontopatije i brzinu njenog razvoja utiču brojni faktori, kao što su godine života, genetika i životne navike. Održavanjem idealne oralne higijene, parodontopatija se može "odložiti" i usporiti. Međutim, osim održavanja oralne higijene neophodne su redovne kontrole kod stomatologa, kao i zakazivanje intervencije čim se primete prvi znaci parodontopatije.

Krvarenje desni je prvi znak pojave parodontopatije. Ukazuje na upalu desni usled prisustva velike količine dentalnog plaka i zubnog kamenca. Ukoliko nije došlo do daljeg progresa bolesti, još u ovom stadijumu parodontopatija može da se zaustavi. Uklanjanjem zubnog kamenca i mekih naslaga, kao i poboljšanjem oralne higijene upala desni se povlači i pojava parodontopatije se sprečava. Ukoliko se pojave neki drugi znaci parodontopatije, to je već znak da je došlo do trajnog oštećenja tkiva.

Jedan od najčešćih znakova koje sami uočavamo jeste povlačenje desni sa jednog ili više zuba. U ustima se stiče utisak da se zub "izdužio", dok se pri desnima vidi tamnije prebojen zub, koji ustvari predstavlja cement korena zuba, koji je tamniji od gleđi.

Prisustvo parodontalnih džepova vrlo često sami primetimo, tako što osetimo da nam zapada hrana koju ne možemo da iščistimo koncem ili interdentalnim četkicama. Hrana se raspada i vremenom se javlja neprijatan zadah. Tek stomatološkim pregledom može se utvrditi dubina džepa, kao i tip džepa, što upućuje na prognozu parodontopatije i uspeh lečenja.

Klaćenje zuba ili pomeranje zuba su znaci uznapredovale parodontopatije. To znači da je došlo do takvog gubitka kosti oko zuba, da zub na svojoj poziciji više nije stabilan.

Pojava gnoja u području parodontopatičnog zuba ukazuje na to da je došlo do infekcije parodontalnog džepa.

U borbi protiv parodontopatije najbolji prijatelj Vam je Vaš stomatolog. Vaš stomatolog može na vreme da uoči znake početne parodontopatije, da preduzme odgovarajuće mere da je spreči ili zaustavi u početnom stadijumu. Na koji način se leči parodontopatija, saznaćete u nekom od narednih tekstova.

ROYAL DENTAL