Parodontopatija: prevencija, lečenje, kontrola

U prethodnom tekstu smo naveli da je parodontopatija najrasprostranjenije oboljenje savremenog čoveka, koje se karakteriše povlačejem desni i razgradnjom kosti oko zuba, usled čega zub gubi potporu i počinje da se klati. Iako na pojavu parodontopatije utiče čitav niz faktora, bitno je znati da je parodontopatija oboljenje koje se može sprečiti i kontrolisati kada se pojavi.

Redovne kontrole kod stomatologa i pravilna oralna higijena su prva linija odbrane u pojavi parodontopatije

Prva linija odbrane u pojavi parodontopatije jeste dobra oralna higijena. Izborom odgovarajuće četkice za zube, pravilnom tehnikom četkanja zuba, kao i dužina i učestalost održavanja oralne higijene> se značajno smanjuje verovatnoća pojave parodontopatije. Dobrom oralnom higijenom se sa površina zuba uklanjaju meke naslage, čijom mineralizacijom bi inače nastao zubni kamenac. Druga linija odbrane u pojavi parodontopatije jeste Vaš stomatolog. Vaš stomatolog redovnim kontrolnim pregledima može da uvidi kvalitet održavanja oralne higijene, prisustvo čvrstih i mekih naslaga, kao i da ih blagovremeno ukloni, kako ne bi došlo do upale desni i razvoja parodontopatije sa vremenom.

Krvarenje desni je najčešći znak parodontopatije koji pacijenti sami uoče. Krvarenje desni se javlja kao posledica upale desni. Upala desni je prvi stadijum razvoja parodontopatije. Istovremeno, to je stadijum u kom se parodontopatija može sprečiti. Ako se upala proširi na kost i ligmente koji povezuju zub sa kosti, onda je to znak da je došlo do uznapredovale parodontopatije. Upala desni se najčešće rešava uklanjanjem zubnog kamenca. Već nakon dan do dva se primećuje poboljšanje u izgledu desni, dok krvarenje potpuno prestaje.

Kada dođe do stvaranja parodontalnih džepova, uklanjanje zubnog kamenca nije samo po sebi dovoljno da bi se bolest zaustavila na tom nivou i kontrolisala. Metode lečenja parodontopatije mogu biti konzervativne i hirurške.

Konzervativne metode lečenja podrazumevaju kiretažu parodontalnih džepova. Cilj kiretaže je da se uklone konkrementi i druge nečistoće, koje su izvor velike količine bakterija, koje dovode do dalje razgradnje kosti i produbljivanja parodontopatije. Kiretažom parodontalnih džepova se parodontopatija ne leči, međutim, izvođenjem kiretaže u odgovarajućim vremenskim intervalima se parodontopatija kontroliše i sprečava njen dalji napredak.

Savremene metode lečenja parodontopatije omogućavaju da se spreči dalji progres bolesti ili ograničeni oporavak izgubljenog tkiva

Hirurških metoda za lečenje parodontopatije ima mnogo. Za koju hiruršku metodu lečenja će se stomatolog parodontolog odlučiti, zavisi od tipa parodontalnog džepa, brzine napredovanja parodontopatije, stepena izgubljenosti tkiva, opšteg zdravstvenog stanja pacijenta, kao i definitivnog cilja. Neke hirurške metode su slične konzervativnoj kiretaži, samo se omogućava preciznije i detaljnije čišćenje u cilju stabilizacije oboljenja. Druge hirurške metode podrazumevaju primenu veštačke kosti i biomembrana, kojim se stimuliše oporavak obolelog tkiva i povratak izgubljenog tkiva. Nažalost, ni jedna od ovih metoda ne omogućava da se stanje potpornog tkiva vrati na prvobitno stanje. Međutim, i mali napredak u odnosu na trenutno stanje je veliki uspeh u svetu parodontologije i lečenja parodontopatije.

Lečenje parodontopatije primenom faktora rasta i matičnih ćelija predstavlja budućnost parodontologije. Teoretski, ove metode lečenja mogu da obezbede oporavak i povratak izgubljenih tkiva skoro u potpunosti. Trenutno su ove metode lečenja u fazi ispitivanja, ali evidentno je da predstavljaju našu blisku budućnost.

Zakažite svoj pregled kod Vašeg stomatologa i parodontologa kako biste se uverili u stanje svojih desni i potpornih tkiva. Na osnovu kliničkog pregleda, merenjem dubine džepova, kao i analizom RTG snimka, Vaš stomatolog će se u potpunosti informisati o Vašem oboljenju i moći da preduzme odgovarajuće mere. Ono što je bitno da znate da je parodontopatija oboljenje koje može samo da napreduje ako se ne tretira pravovremeno.

Vaš >ROYAL DENTAL