Uticaj alkohola na zdravlje usta i zuba

Da alkohol utiče negativno na čitav organizam je opštepoznata činjenica. Međutim, alkohol takođe utiče i na zdravlje zuba i usne duplje, o čemu ćemo pisati u ovom članku.

KARIJES se mnogo češće javlja kod alkoholičara, nego kod osoba koje ga konzumiraju ređe ili uopšte ne. Alkohol je sam po sebi bogat prostim šećerima, koji su prijemčivi za bakterije koje uzrokuju karijes. Uz relativno lošu ili čak odsustvo oralne higijene kod alkoholičara, kao i usled nemotivisanosti za redovne stomatološke kontrole i intervencije, kod alkoholčara se često sreću zubi razoreni velikim karijesima, koji se neretko završavaju vađenjem zuba.

Alkohol ima višestruki uticaj na zdravlje usne duplje

Alkohol ima višestruki uticaj na zdravlje usne duplje

PARODONTOPATIJA je česta pojava kod alkoholičara. Loša oralna higijena uzrokuje pojačano stvaranje dentalnog plaka, uzročnika zapaljenja gingive i razvoja parodontalnih džepova. Za alkoholičare je karakteristično opadanje odbrambenih sposobnosti organizma, odnosno, pad imuniteta, usled čega parodontopatija mnogo brže napreduje i brže se razvija, dovodeći do gubitka zuba u kratkom vremenskom roku.

NEPRIJATAN ZADAH je posledica loše oralne higijene, prisustva nesaniranih karijesa i nelečene parodontopatije, kao i smanjenog lučenja pljuvačke.

EROZIJE ZUBA kod alkoholičara su česte usled visoke koncentracije kiselina u alkoholnim pićima, koje svojim direktnim, učestalim i produženim delovanjem na gleđ zuba dovode do njenog oštećenja i stvaranja erozija, koje mogu biti veoma bolne.

PREBOJENOST ZUBA nastaje usled prisutnih pigmenata u alkoholnim pićima, naročito u obojenim pićima, kao što je crno vino.

VIRUSNE I GLJIVIČNE INFEKCIJE usne duplje kod alkoholičara su česte usled opadanja imuniteta. Najčešće se javljaju učestali herpesi, kao i infekcije kandidom.

PROMENE NA MEKIM TKIVIMA, kao što su usne, obraz, jezik takođe se dešavaju kod alkoholičara. One mogu da variraju od crvenih i bolnih promena, do belih, tvrdih i dugotrajnih promena. Izazivaju nelagodnost u usnoj duplji, najčešće u vidu bola, pečenja i žarenja, koje se pogoršava sa konzumacijom alkoholnih pića.

PEČENJE I ŽARENJE USNE DUPLJE je vrlo čest simptom alkoholizma. Nekad čak i nema vidljivih promena na sluzokoži usne duplje. Međutim, zbog oštećenja omotača nervnih završetaka, može se javiti osećaj peckanja i žarenja, do nepodnošljivog bola u vidu neuralgije.

TUMORI su vrlo česta posledica dugotrajnog alkoholizma. Većina alkholnih pića u sebi sadrži i materije, koje samostalno ili udruženo sa drugim kancerogenima mogu dovesti do pojave veoma teških i smrtonosnih formi tumora usne duplje. Pojavi tumora dodatno doprinosi pad imuniteta, kao loša oralna higijena, koja je prisutna kod alkoholičara.

Posledice uticaja alkohola na celokupno zdravlje, pa i zdravlje usne duplje mogu biti veoma ozbiljne, pa čak i smrtonosne.

ROYAL DENTAL