Holivudski osmeh (II deo)

Pročitali ste naš prethodni blog o holivudskom osmehu i oduševljeni ste idejom o izradi faseta, ali ste shvatili da niste kandidat zbog kontraindikacija? Ne brinite se, možda jeste protivkandidat za fasete, ali holivudski osmeh iz snova i dalje može biti Vaš.

Naime, reč je o izradi tzv. bezmetalnih krunica ili mostova, pomoću kojih se postiže savršeni estetski momenat kada je u pitanju izgled Vaših zuba. Postoje različiti načini izrade bezmetalnih krunica i mostova, a trenutno najpopularnije jesu tzv. cirkonijumske krunice.

Bezmetalna keramika

Bezmetalna keramika

Do nedavno, najbolji način protetskog lečenja bila je izrada metalokeramičkih nadoknada. Reč je o protetskim radovima čiju osnovu čini metal, a preko njega se stavlja keramika, koja ima oblik, veličinu i boju zuba. Estetstki momenat je zadovoljavajući, ali ne i savršen. Zbog transparencije keramičkih materijala, boja metala (siva) se providi, pa metalokeramičke nadoknade imaju blago sivkastu boju, koja vremenom postaje izraženija kako keramički materijali gube svoja estetska svojstva. Međutim, kada je reč o cirkonijumskim nadoknadama, usled odsustva metalne osnove, zub dobija transparenciju i prirodan izgled, pa ga je teško razlikovati od ostalih zuba. Materijal odlično propušta svetlost i samim tim u oku posmatrača reflektuje prirodnu boju zuba.

Bezmetalna krunica

Bezmetalna krunica

Osnovne prednosti cirkonijumskih krunica su:

  • prirodan izgled zuba
  • odličan odgovor gingive (desni) i drugih mekih tkiva na prisustvo nadoknade kao stranog tela
  • nema prebojavanja rubova desni zbog odsustva metalne osnove ispod keramičkog materijala
  • biokompatibilnost – ne izaziva alergijske reakcije u usnoj duplji
  • odlične mehaničke osobine – otpornost na pritisak i sile žvakanja
  • odsustvo korozije – usled odsustva metala, pljuvačka ne deluje kao elektrolit i ne oslobađaju se elektroni koji dovode do korzije nadoknade
  • dugotrajnost

Cirkonijumske krunice se mogu izrađivati i na endodontski lečenim zubima, jer se pre njihove izrade u kanale zuba postavljaju tzv. fiber kočići, koji obezbeđuju osnovu za njihovu izradu. Kontraindikacije za izradu cirkonijumskih krunica su svedene na minimum.

Ukoliko ne želite više da skrivate svoj osmeh, već ponosno da ga istaknete, posetite nas. Naš stomatološki tim će sa zadovoljstvom Vam omogućiti da postignete savršen osmeh.

Vaš ROYAL DENTAL