Ispravljanje zuba bez primene ortodontskih bravica

Osnovu lepog osmeha čine zdravi zubi, koji se nalaze u pravilnom položaju. Međutim, jako je mali broj slučajeva gde neko ima savršen zubni niz. Zbog toga je sve veći broj pacijenata sa preko 20 godina, a koji se sve češće odlučuju na ortodontsku terapiju fiksnim aparatima.

Folije za ispravljanje zuba

Folije za ispravljanje zuba

Primena fiksnih ortodontskih aparata je veoma efikasna u ispravljanju nepravilnog položaja zuba i korekciji nepravilnog zagriza. Međutim, ortodontska terapija ovom metodom sa sobom donosi brojne neprijatnosti, u vidu bola, žuljanja bravica, tretiranja zuba da bi se bravice zalepile za njih, jednomesečne kontrole kod ortodonta, itd. Međutim, postoje slučajevi, kada je neophodno minimalno pomeriti jedan ili grupu zuba, a fiksni ortodontski aparati predstavljaju vrlo neugodno i skupo rešenje. Novi hit u savremenoj stomatologiji, koji je namenjen upravo ovakvim slučajevima, jesu folije za ispravljanje zuba.

Reč je o sistemu koji se sastoji od seta providnih folija, koje su dizajnirane tako vrše pritisak na zube, dovodeći do njihovog pomeranja. Folije su providne, nevidljive, mobilne i ne izazivaju nikakve tegobe. Nose se minimalno 20h u toku dana, a menjaju se na svakih 12-14 dana i tako dok se ne iskoriste sve folije. Nakon toga, poslednje folije iz seta preuzimaju ulogu retinera, koji se nose neko vreme i to isključivo noću, kako bi se smanjila mogućnost ponovnog pomeranja zuba.

Broj folija nije isti kod svih pacijenata i zavisi od toga koliko treba da se pomere zubi. Za razliku od fiksnih aparata, gde je cena ista za sve, bez obzira na stepen pomeranja zuba, kod ovog načina ispravljanja zuba, broj folija određuje ukupnu cenu. Broj folija se određuje detaljnom analizom, primenom posebno dizajniranog kompjuterskog softvera. Nakon uzimanja otisaka u ordinaciji, u specijalizovanoj laboratoriji otisci se stavljaju u 3D skener i vrši se detaljna analiza položaja zuba, procenjuje se stepen pomeranja zuba i na osnovu toga određuje ukupan broj folija. Kada se odredi broj folija, otisci se stavljaju u 3D štampač, u kome se folije izrađuju po precizno određenim merama. Nakon što folije stignu u ordinaciju, počinje tretman ispravljanja zuba folijama.

Providne folije za ispravljanje zuba - prva i peta folija iz seta

Providne folije za ispravljanje zuba - prva i peta folija iz seta

Prednosti primene folija za isrpavljanje zuba su:

  • Kratko trajanje tretmana
  • Estetika – folije su providne i jedva uočljive
  • Mobilnost folija – skidaju se pri jelu i održavanju oralne higijene. Time je olakšana ishrana, kao i pranje zuba, koje je znatno otežano oko bravica fiksnog aparata. Smanjuje se mogućnost stvaranja kamenca i upale desni.
  • Nisu potrebne mesečne kontrole kod stomatologa. Jednom kada se preuzmu folije, na pacijentu je samo da vodi računa da ih nakon 2 nedelje promeni.
  • Ne izazivaju nikakve tegobe i neprijatnosti pri nošenju
  • Ne izazivaju smetnje pri govoru
  • Nema tretiranja zuba da bi se bravice zalepile za njihovu površinu

Nedostaci primene folija za ispravljanje zuba su:

  • Ograničene indikacije – svedene su samo na minimalna pomeranja zuba (svega 3-5mm) i to uglavnom prednjih zuba
  • Visoka cena u slučaju da treba veliki broj folija

Vaš ROYAL DENTAL