Kako se što lakše naviknuti na mobilne proteze?

Zbog izuzetno nepovoljne ekonomske situacije u našoj zemlji i dalje je poprilično veliki procenat stanovništva kojima fali veći broj zuba ili čak svi zubi u vilicama, zbog čega su prinuđeni da nose klasične mobilne parcijalne ili totalne proteze, kako bi povratili svoju funkciju žvakanja, govora, gutanja i estetike. Neretko, od vađenja poslednjeg zuba do izrade same proteze protekne dugačak vremenski period od čak nekoliko godina. Kako se gubitku zuba najlakše prilagođavaju meka tkiva (jezik, usne i obrazi), tako izrada proteza nakon dugog perioda krezubosti ili bezubosti predstavlja veliki šok za pacijente i pomalo neprijatno iskustvo.

Totalna (gore) i parcijalna (dole) mobilna protezaa

Totalna (gore) i parcijalna (dole) mobilna protezaa

Mobilna proteza u ustima predstavlja strano telo i potreban je određeni vremenski period da se pacijent navikne na njeno postojanje. Da bi se taj vremenski period prekratio i pacijent počeo što pre normalno da funkcioniše, poželjno je da izvodi određene vežbe privikavanja.

Kada se plasiraju proteze prvi put nakon dužeg vremena krezubosti ili bezubosti, one već u stanju mirovanja stvaraju neugodan osećaj. To se prvenstveno javlja zbog gubitka vertikalne dimenzije i novog položaja zgloba i promene tonusa mišića usled gubitka bočnih zuba. Zbog toga je neophodno u prvo vreme protezu vaditi iz usta samo tokom održavanja redovne oralne higijene, a zatim je vratiti usta i prenoćiti sa njom. Na taj način se ponovo uspostavlja vertikalna dimenzija između gornje i donje vilice, zglobne površine uspostavljaju normalan odnos i popravlja se tonus mišića žvakača.

Nošenje mobilnih proteza zahteva određen period privikavanja

Nošenje mobilnih proteza zahteva određen period privikavanja

Drugi problem predstavlja ishrana. Zbog gubitka zuba odgovornih za žvakanje hrane, krezube i bezube osobe vremenom prelaze na meku i kašastu ishranu. Izrada proteza im upravo omogućava da se ponovo vrate na uobičajenu ishranu. Uobičajeni način ishrane se razvija postepeno. Prvih par dana neophodno je konzumirati isključivo kašastu hranu, a postepeno iz dana u dan prelaziti čvršću, sve dok se ne formiraju nove navike u žvakanju hrane, kako bi se ono odvijalo nesmetano.

Proteza kao strano telo znatno sužava prostor usne duplje i ometa već formirane obrasce govora, dovodeći do poteškoća u izgovoru pojedinih suglasnika, naročito prednjenepčanih, zubnih i labijalnih. Da bi se ove poteškoće što pre savladale, preporučuje se čitanje novina, knjiga, prevoda filmova i serija i slično naglas. Svakodnevnim čitanjem naglas formiraće se novi govorni obrasci i neće se javljati poteškoće u izgovoru glasova sa fenomenom šuškanja.

Nakon što pacijent preuzme svoju mobilnu protezu, mora imati na umu da one nisu trajno i doživotno rešenje. Oralna tkiva nastavljaju da se menjaju tokom godina, a proteze te promene ne prate, pa postaju nestabilne i nefunkcionalne. Zbog toga su neophodne redovne kontrole kod stomatologa, kako bi se na vreme uočile nepravilnosti proteze i uradile njene korekcije, ili čak zamena same proteze.

Vaš ROYAL DENTAL