Najčešće greške u održavanju oralne higijene

Pranje zuba manje od dva puta dnevno. Pranje zuba barem dvaput dnevno, ujutru i uveče, smatra se minimalnim optimumom koji sprečava razvoj bakterija i dentalnog plaka. Istraživanja su pokazala da čak jedno preskakanje pranja zuba može dovesti do stvaranja početnog karijesa na zubima.

Pravilnim održavanjem oralne higijene se smanjuje mogućnost pojave bolesti zuba i desni

Pravilnim održavanjem oralne higijene se smanjuje mogućnost pojave bolesti zuba i desni

Nepravilna tehnika pranja zuba. Nije bitno da se zubi peru barem dva puta dnevno, već da se oni dobro očiste. Najčešća greška koja se pravi u toku održavanja oralne higijene jeste površno pranje zuba, skoncentrisano uglavnom na prednje zube, dok se mnoge delove zuba četkica i ne dotakne. Druga najčešća greška su pokreti u toku pranja zuba. Zbog žurbe ili neznanja, većina stanovništva četka zube horizontalnim i kružnim pokretima, koji ne da onemogućavanju uklanjanje mekih naslaga i zaostale hrane sa zuba, već mogu da oštete desni i dovedu do njihovog povlačenja.

Neodgovarajuća četkica za zube. Četkice za zube sa velikom glavom fizički ne mogu da dopreju do najudaljenijih površina na zubima, koje ostaju netaknute u toku četkanja. Sa druge strane, četkice koje imaju izuzetno tvrda vlakna mogu da oštete desni kao i nepravilni pokreti u toku pranja zuba.

Nedovoljno često menjanje četkice za zube. Četkicu za zube treba menjati čim se uoče prvi znaci oštećenja pojedinih vlakana na glavi četkice. Ukoliko se nastavi sa korišćenjem dotrajale i oštećene četkice, neće biti omogućeno čišćenje svih dostupnih površina na zubima.

Konac za zube je jedno od najvažnijih sredstava za pravilno održavanje oralne higijene

Konac za zube je jedno od najvažnijih sredstava za pravilno održavanje oralne higijene

Nekorišćenje interdentalnog konca. Postoje površine na zubima u koja vlakna četkice ne mogu da zađu, iako se izabere odgovarajuća četkica, a zubi peru pravilnom tehnikom. To su uglavnom površine na zubima okrenute ka susednim zubima. Da bi se one detalno očistile, neophodno je u svakodnevnom održavanju oralne higijene koristiti dentalni konac.

Preterana konzumacija šećera. Čak količina šećera u toku dana i nije bitna, koliko je bitna učestalost konzumiranja prostih ugljenih hidrata. Uzimanjem samo jedne kockice čokolade na svakih sat vremena u toku dana onemogućava se održavanje neutralne pH sredine u ustima, već je ona konstantno kisela, što pogoduje razvoju bakterija i nastanku karijesa na zubima. Stoga je bolje pojesti dve čokolade odjednom, nego jednu za ceo dan uzimajući kockicu po kockicu, jer u prvom slučaju nakon pola sata do sat vremena, puferski mehanizmi pljuvačke neutralizuju nastalu kiselu pH i onemogućavaju razvoj bakterija i karijesa.

Neredovne posete stomatologu. Odlaskom kod stomatologa na redovne kontrole dvaput godišnje omogućavate sebi da od strane stručnog lica saznate da li dobro sprovodite i održavate oralnu higijenu. Takođe, redovnim odlascima kod stomatologa se može uočiti karijes u početnoj fazi ili manje zapaljenje desni usled prisustva zubnog kamenca. U ovoj početnoj fazi se oni mogu lako i jednostavno sanirati, a izbegavanjem posete stomatologu možete ovim bolestima omogućiti samo da napreduju do kritične faze, kada je lečenje znatno složenije, neizvesnije i skuplje.

Vaš ROYAL DENTAL