Promene u ustima uzrokovane starenjem

Starenje je fiziološki proces u toku kog dolazi do promena na svim tkivima i organima ljudskog organizma, pa tako dolazi i do promena na zubima i mekim tkivima usne duplje. To znači da u određenim godinama života postoji rizik za pojavu određenih problema ili oboljenja. Međutim, oni se mogu izbeći sa promenom životnih navika.

TROŠENJE GLEĐI je proces koji se karakteriše gubitkom zubne strukture u toku ishrane, naročito ukoliko se konzumira čvrsta hrana, zatim kao posledica grickanja čvrstih predmeta, prekomerne konzumacije gaziranih napitaka i alkohola, agresivnog četkanja zuba u toku održavanja oralne higijene, stiskanja zuba u toku spavanja ili nepravilnog zagriza. Promene na zubima su najčešće u vidu abrazija (trošenje griznih površina i sečivnih ivica zuba) i erozija (nekarijesne lezije najčešće na vratu zuba). Sa starenjem, ove promene su izraženije zbog gubitka čvrstine i otpornosti gleđi, koja je podložnija habanju. Da bi se smanjila količina izgubljenje čvrste zubne supstance u određenim godinama, potrebno je izbaciti sve štetne navike koje dovode do erozije i abrazije zuba. Ukoliko je gubitak zuba izražen, onda je potrebno ostatak zubne strukture zaštititi izradom odgovarajućih protetskih nadoknada, koje će sprečiti dalje trošenje zuba.

Promene u usnoj duplji koje se dešavaju sa starenjem su razlog više da se u starijoj životnoj dobi povede više računa o zaštiti oralnog zdravlja ove populacije

Promene u usnoj duplji koje se dešavaju sa starenjem su razlog više da se u starijoj životnoj dobi povede više računa o zaštiti oralnog zdravlja ove populacije

SUVA USTA se učestalo javljaju kod starijih osoba. Može nastati kao posledica starenja, a može i kao posledica konzumiranja određenih lekova koji smanjuju lučenje pljuvačke. U svakom slučaju, treba imati na umu da pljuvačka predstavlja važan faktor u odbrani od nastanka karijesa i parodontopatije, zbog čega starije osobe iziskuju redovnu i pravilnu oralnu higijenu, kao i redovne posete stomatologu. Smanjeno lučenje pljuvačke ne pogoduje ni mekim tkivima usne duplje, te je sluzokoža usana, obraza, jezika i desni podložna isušivanju, nastanku infekcija i povređivanju. Da bi se sprečile posledice suvih usta, neophodno je unositi što veću količine vode u ogranizam, zadržavati vodu u ustima na par sekundi pre nego što se proguta, koristiti rastvore za ispiranje usta, itd.

OBOLJENJE DESNI
je karakteristično za starije doba. Iako postoje mnogi faktori koji dovode do oboljenja desni u kasnijoj životnoj dobi (cigarete, alkohol), oboljenja desni najčešće nastaju kao posledica smanjenja imunoloških sposobnosti čitavog organizma, pa tako i usne duplje da se odupre faktorima koji uzrokuju gingivitis i parodontopatiju. Promenama na desnima dodatno pogoduje smanjeno lučenje pljuvačke karakteristično za stariju dob. Da bi se sprečio razvoj parodontopatije ili bar usporio proces, neophodno je da oralna higijena i u starijoj životnoj dobi bude perfektna, a štetne navike eliminisati što ranije.

POVEĆAN RIZIK ZA NASTANAK ORALNOG KARCINOMA je karaktetistčan za stariju dob. Zbog svih promena koje trpe ćelije i tkiva u organizmu, pa i usne duplje, one su podložnije malignoj alteraciji i nastanku karcinoma. Naročito, ukoliko su ove promene udružene sa štetnim navikama koje pogoduju razvoju karcinoma, kao što su učestala konzumacija cigareta, žestokih alkoholnih pića, ekstremno začinjene hrane, itd.

Vaš ROYAL DENTAL