Dobre navike – zdravi zubi (drugi deo)

Kada se govori o zdravlju usta i zuba, pominju se dobre navike koje treba upražnjavati, kako bi se ono postiglo. Sveto trojstvo dobrih navika za zdravlje usta i zuba čine:

 • Redovna i pravilna oralna higijena
 • Kvalitetna ishrana
 • Redovne posete stomatologu

Međutim, i pored toga postoje neke druge loše navike, čije upražnjavanje negativno se odražava na zdravlje usta i zuba, a koje bi trebalo izbegavati. Dok smo se u prethodnom tekstu više osvrnuli na loše navike u pogledu česte konzumacije određenih napitaka i hrane, u ovom tekstu ćete saznati koje to druge štetne navike negativno utiču na zdravlje zuba.

Sisanje palca

Sisanje palca dovodi do razvoja ortodontskih anomalija

 • SISANJE PALCA. Sisanje palca za vreme nicanja zuba dovodi do poremećaja u nicanju zuba i njihovog nepravilnog položaja. Najčešće se javlja otvoren zagrižaj u predelu prednjih zuba, sa isturenim gornjim prednjim zubima. Izbegavanjem sisanja palca kod dece, smanjuje se potreba za ortodontskom terapijom.
 • ENERGIČNO ČETKANJE ZUBA. Agresivnim četkanjem zuba za vreme njihovog pranja i primenom četkica sa veoma tvrdim vlaknima dolazi do oštećenja gleđi zuba i to najčešće u predelu vratova zuba i nastaju gotovo identične promene kao i usled dejstva kiselina iz limuna. Takođe, agresivnim pranjem zuba se podstiče i povlačenje desni i razvoj parodontopatije.
 • KORIŠĆENJE ZUBA ZA OTVARANJE PIĆA I HRANE. Pri otvaranju boca ili paketa hrane deluju veoma snažne horizontalne sile, koje su veoma nepovoljne po zube, naročito prednje zube. Kao posledice može doći do rasklaćenja zuba,a pri delovanju jače sile i do preloma zuba, koje nekad može biti takvo da se zub ne može spasiti, već samo izvaditi.
 • GRICKANJE PREDMETA. Grickanje raznih predmeta, poput olovki, naočara, šnala za kosu i slično, dovodi do trošenja, odnosno abrazije zuba, usled čega zubi gube svoju visinu, a vremenom postaju osetljivi zbog eksponiranja zubne pulpe. Sa druge strane, pri grickanju predmeta, stvaraju se velike sile, različitih pravaca, koje konstantno deluju na zub, razarajući njegov potporni aparat, dovodeći do rasklaćenja i gubitka zuba.
 • Loše Navike

  Nošenje pirsinga u usnama čest je uzrok oštećenja na zubima i promena na mekim tkivima

 • PLIVANJE U BAZENIMA. Da bi se voda u bazenima održavala čistom, koriste se velike količine veoma agresivnih hemikalija, naročito hlora za prečišćavanje vode. Sve ove hemikalije nagrizaju gleđ zuba, pa je zabeležen visok procenat promena na zubima kod plivača i osoba koje često odlaze na bazen.
 • PIRSING U USTIMA. Pirsing predstavlja jedan od najsavremenijih trendova ukrašavanja tela. Osobe koje imaju pirsing u jeziku ili na usni su sklone igranju sa istim, pa neretko dođe manjih ili većih preloma, naročito prednjih, zuba. Takođe dolazi i do grebanja površine zuba pirsingom, pri čemu se na njoj stvaraju neravnine. U tim neravninama se lako talože pigmenti, koji se posle vrlo teško uklanjaju, pa zub gubi svoju boju i sjaj. Neravnine su pogodne i za nakupljanje dentalnog plaka, glavnog uzročnika karijesa i parodontopatije. Kod osoba koje na zubima imaju neki rad od metala (sive plombe ili metalokeramičke mostove) i nose pirsing, mogu se javiti galvanske mikrostruje, kao posledica razlike u električnom naponu metalnih legura od kojih je rađen pirsing i od kojih su rađeni stomatološki radovi. Dugotrajnim delovanjem galvanskih mikrostruja nastaju promene na desnima i drugim mekim tkivima u vidu crvenila, a vremenom se mogu razviti i do vrlo teških i malignih promena.

Vaš ROYAL DENTAL