Izbeljivanje zuba – koliko dugo traje efekat nakon intervencije

Izbeljivanje zuba predstavlja jednu od najčešćih intervencija savremene estetske stomatologije. Cilj ove metode jeste da postigne čuveni holivudski osmeh bez brušenja zuba i izrade vinira ili krunica. Na izbeljivanje zuba se odlučuju pacijenti koji nisu zadovoljni bojom svojih zuba, a žele da im zubi budu svetliji barem za nijansu. U nekim prethodnim blogovima opisivali smo metode izbeljivanja zuba, na koje sve pogrešne korake se pacijenti odlučuju u nameri da jeftino izbele zube, kao i o pacijentima koji su kontraindikacija za beljenje zuba.

Izbeljivanje zuba je najčešća kozmetičko-stomatološka intervencija čiji efekat zaivsi od navika samog pacijenta

Izbeljivanje zuba je najčešća kozmetičko-stomatološka intervencija čiji efekat zaivsi od navika samog pacijenta

Najčešće pitanje koje nam postavljaju pacijenti jeste koliko efekat beljenja zuba traje? Iako se na internetu mogu pronaći raznorazni odgovori, uglavnom lažni, gde se pacijentima garantuje efekat od godinu do godinu i po dana, istina je ipak malo drugačija. Efekat izbeljivanja može da traje i duže od godinu dana, ali samo kod pacijenata koji imaju savršen stil života.

Da bi biserno beli zubi bili što duže takvi nakon izbeljivanja, neophodno je smanjiti konzumaciju i unos proizvoda koji imaju tendenciju stvaranja pigmentacija na zubima i promenu njihove boje ka tamnijoj. Cigarete i kafa su proizvodi koji se najčešće konzumiraju u savremenom društvu, a koji zbog svog sastava stvaraju obojene naslage na zubima, dovodeći do njihovog prebojavanja u žutu ili čak braon boju. Osobe koje nastavljaju da puše i ispijaju kafu istim intezitetom nakon izbeljivanja zuba, efekat intervencije se skraćuje i za nekoliko meseci.

Isto važi i za konzumaciju drugih obojenih napitaka i hrane, kao što su raznorazni čajevi, crno vino, cvekla, itd. Na spisku namirnica i napitaka koji prebojavaju zube mogu se naći i neke zdrave namirnice od esencijalno značaja za naš organizam. To ne znači da treba da se izbace iz jelovnika, već da nakon svakog obroka se održava pravilna i redovna oralna higijena, kako se meke naslage bogate pigmentima iz ovih namirnica ne bi zadržavale na zubima.

Obojeni napici, poput kafe, crnih čajeva, vina, itd, zbog visoke koncentracije pigmenata, značajno utiču na boju zuba, pa samim tim i na efekat izbeljivanja zuba

Obojeni napici, poput kafe, crnih čajeva, vina, itd, zbog visoke koncentracije pigmenata, značajno utiču na boju zuba, pa samim tim i na efekat izbeljivanja zuba

Pojedini rastvori za usta, naročito oni koji u sebi sadrže hlorheksidin, takođe imaju tendenciju da prebojavaju kako zube, tako i meka tkiva, naročito jezik. Upravo je ovo jedan od razloga zašto rastvore za ispiranje usta treba kontrolisano primenjivati u okviru održavanja oralne higijene.

Redovnim odlascima kod stomatologa na uklanjanje zubnog kamenca i mekih naslaga se produžuje efekat izbeljivanja zuba. Zubni plak, ili meke naslage, kao zubni kamenac zbog svoje neravne površine prijemčive su za zadržavanje pigmenata iz hrane i napitaka. Ukoliko se ne uklone na vreme, njihovo taloženje dovešće do vidljive promene boje zuba. O tome koliko zubni kamenac i dentalni plak utiču na zdravlje desni i potpornog aparata zuba, pisali smo u prethodnim blogovima.

Suština je da efekat beljenja zuba zavisi od navika pojedinca. Što bolje i kvalitetnije navike u svakodnevnoj ishrani, održavanju oralne higijene i posetama stomatologu, to je efekat izbeljivanja duži.

Vaš ROYAL DENTAL