Kada niste kandidat za izbeljivanje zuba?

Zahvaljujući savremenim materijalima odobrenim od strane Agencije za lekove, beljenje zuba je relativno bezbedna procedura, koja obezbeđuje lepši osmeh i pruža više samopouzdanja. Zbog toga se sve veći broj ljudi odlučuje na jedan od načina profesionalnog izbeljivanja zuba. Međutim, izbeljivanje zuba ne daje kod svih pacijenata zadovoljavajuće rezultate. To znači da oni nisu kandidati za beljenje zuba i da treba razmisliti o drugim načinima pomoću kojih bi svoj osmeh doveli do savršenstva. U ovom tekstu ćemo navesti nekoliko situacija kada izbeljivanje zuba nije preporučljivo.

beljenje-zuba

Izbeljivanje zuba daje sjajne rezultate, ali samo ako postoje idealni preduslovi za to

Plombe i protetski radovi. Ukoliko imate plombu ili krunicu na nekom od prednjih zuba, onda će se izbeljjivanjem zuba postići kontraefekat. Kompozit za plombe i keramika za krunice imaju trajnu boju i njihova boja je određena u skladu sa bojom prirodnih zuba i oni se ne mogu izbeljivati. Tretmanom izbeljivanja bi se izbelili samo prirodni zubi, dok bi plombe i krunice ostale nepromenjene. Time se postiže kontraefekat – zubi postaju šareni. Stoga, postoje dve mogućnosti. Prva je da se izbele zubi, pa u skladu sa tom bojom promene plombe i krunice. U ovom slučaju bi izbeljivanje trebalo ponavljati u kraćim vremenskim intervalima kako bi se održala boja prirodnih zuba u skladu sa bojom plombi i krunica. Druga mogućnost je odustajanje od izbeljivanja.

Osetljivi zubi. Ukoliko imate osetljive zube, naročito ako se javlja bol na hladno, izbeljivanje zuba nije za vas, zato što izbeljivač može prouzrokovati dodatnu osetljivost i pojačati simptome.

Karijes. Izbeljivanjem zuba se ne mogu izbeliti karijesi. Naprotiv, može se samo prouzrokovati bol. Nakon uklanjanja karijesa i stavljanja plombe, izbeljivanje zuba takođe nije opcija zbog trajne boje plombe.

Osetljive i upaljene desni. Sredstva za beljenje zuba vrlo često iritiraju desni, stoga pogoršavaju simptome kod upaljenih desni. Zbog toga je neophodno prvo lečiti upaljene desni, a tek onda razmišljati o izbeljivanju zuba.

beljenje zuba

Iako je izbeljivanje zuba isključivo estetski tretman, ipak ga treba prepustiti profesionalcima

Parodontopatija. Pacijenti sa parodontopatijom su kontraindikovani za izbeljivanje. Jedan razlog su preosetljive desni. Drugi razlog je taj što se usled parodontopatije desni i kost povlače, pa ostaje ogolićen koren zuba, koji je tamniji i ne može se izbeliti, pa postignut efekat ne bi bio ni približan željenom.

Određene vrste prebojenosti. Tetraciklinske prebojenosti zuba uglavnom ne daju nikakav rezultat na izbeljivanje. Rezultati su vidljivi tek nakon višemesečnog izbeljivanja zuba, a sam efekat je kratkotrajan. Prisutne bele mrlje su takođe kontraindikacija. U najboljem slučaju možemo očekivati da se ostatak zuba izbeli tako da bele mrlje postanu jedva vidljive.

Alergije. Ukoliko je pacijent alergičan na peroksid, on je kontraindikovan za beljenje zuba, s obzirom da su svi izbeljivači na bazi peroksida.

Godine. Beljenje zuba se ne preporučuje deci mlađoj od 16 godina. To je zato što je u ovom uzrastu tek završen rast i razvoj zuba i pulpa zuba je vrlo blizu, stoga bi izbeljivanje zuba moglo izazvati preosetljivost mladih zuba.

Vaš ROYAL DENTAL