Rizici neprofesionalnog izbeljivanja zuba

Kao što je rečeno u prethodnom tekstu, estetika igra veoma važnu ulogu u našim životima, naročito kad je u pitanju estetika osmeha. Shodno tome, veći deo populacije nije zadovoljan bojom svojih zuba, već bi želeo da ima belje zube nalik na holivudske zvezde. Kako osmeh predstavlja našu slabu tačku, tržište nam nudi raznorazne preparate po relativno niskim cenama, čijom primenom možemo postići da osmeh izgleda lepše. Tamna strana medalje jesu posledice koje nastanu kada se izbeljivanje vrši bez kontrole stručnog lica.

U slobodnoj prodaji se mogu naći različita sredstva za izbeljivanje zuba. Ona sadrže sebi u aktivne supstance koje izbeljuju zube za nekoliko nijansi. Uglavnom su na bazi perborata ili hidrogena u niskim koncentracijama. Mogu biti u vidu lakova, kojim se pomoću četkice premazuju zubi. Iako su lakovi providni, njihovim sušenjem se na površini stvara neravna površina, za koju se lako vezuju zubni plak i stvara zubni kamenac. Većinom su u pitanju sredstva u vidu gelova. U pakovanju se nalaze univerzalni trejevi ili folije, koje se zagrevaju na visokim temperaturama i oblikuju prema zubima, kako bi se dobio kalup u koji će se unositi gel. Dok se zagrejani trej hladi u ustima, za to vreme se oslobađa velika količina toplote koja može izazvati opekotine na desnima sa pojavom bolova. Sa druge strane, oslobođena toplota ima veoma negativan utican na zubnu pulpu (živac zuba), koji se pregreva i može doći do njegove upale, što zahteva lečenje zuba u smislu vađenja živca.

beljenje zuba slobodnim sredstvima

Na tržištu se mogu naći mnoga neproverena sredstva za izbeljivanje zuba

Da bi se izbegli skupi stomatološki tretmani izbeljivanja zuba, mnogi se odlučuju na neproverene kozmetičke salone, u kojima se izbeljuju zubi po veoma niskim cenama. Prvenstveno se postavlja pitanje kvaliteta preparata i lampi za izbeljivanje, s obzirom na to da je zakonom zabranjeno prodavati profesionalne izbeljivače i lampe bilo kome osim diplomiranim doktorima stomatologije. Izbeljivanje u kozmetičkim salonima se vrši bez neophodne zaštite desni, pa reagensi iz izbeljivača mogu izazvati kaustične promene na njima, nalik na opekotine. Neproverene i nesigurne lampe takođe mogu da emitiju veliku količinu toplote, koje mogu izazvati već opisane promene na zubima uzrokovane toplotom.

Stoga, razmislite pre nego što se odlučite na izbeljivanje zuba na neki drugi način, koji nije kontrolisan od strane stručnog lica. Profesionalna izbeljivanja zuba od strane stomatologa jesu skupe estetske intervencije, ali je cela procedura nadgledana od strane stručnog lica. Stomatolog će Vam uvek moći reći da li kod Vas postoje uslovi za izbeljivanje zuba. U toku samog izbeljivanja će preduzeti sve neophodne mere da se zaštite desni od kaustičnog delovanja izbeljivača. Takođe, ukoliko dođe do bilo kakvih komplikacija prilikom izbeljivanja, stomatolog, kao jedino stručno lice, moći će na vreme da preduzme odgovarajuće korake prvenstveno da ne dođe do pojave bilo kakvih komplikacija i neželjenih reakcija, a zatim i da ih sanira.

Vaš ROYAL DENTAL