Pogrešne metode za izbeljivanje zuba

Izbeljivanje zuba predstavlja veoma interesantnu temu u savremenoj stomatologiji, s obzirom na to da estetika igra veoma važnu ulogu u našim životima. Kako je osmeh od veoma velike važnosti za celokupan izgled, tako se izgledu zuba danas pridaje veoma veliki značaj. Kada govorimo o izgledu zuba i čuvenom „holivudskom osmehu“, trebalo bi pod taj pojam uključiti oblik, boju, veličinu zuba i njihov položaj u vilicama. Međutim, svesno ili nesvesno, najveći akcenat se stavlja na boju zuba, pa holivudski osmeh podrazumeva prvenstveno blistavo bele zube. Zbog toga se danas poseže za različitim metodama i sredstvima u cilju izbeljivanja zuba, na kraće ili na duže vreme.

beljenje zuba korom limuna

Kiseline iz limuna, narandže i drugog kiselog voća nagrizaju gleđ dovodeći do trajnih oštećenja na njoj

O izbeljivanju zuba se danas može pročitati svašta. Zahvaljujući pristupačnosti velikog broja štampanih medija i internet portala, danas se mogu pročitati raznorazni „saveti“ u vezi sa izbeljivanjem zuba. Većina tih saveta se odnosi na izbegavanje profesionalnog izbeljivanja u stomatološkoj ordinaciji, kako bi se izbegle njihove visoke cene, a preporučuju se različite metode kućnog izbeljivanja zuba. Ono sa čime ćemo morati da se složimo jeste da sve te metode daju rezultate. Mahom kratkoročne, ali vidljivi efekat u pogledu svetlije nijanse zuba postoji. Međutim, ono što nikako ne piše ni u jednom članku o „prirodnim“ metodama izbeljivanja zuba jesu njihove štetne i dugoročne posledice po zdravlje zuba i desni, čija sanacija košta skuplje, nego odlazak kod stomatologa na profesionalno izbeljivanje.

Jedan od najčešćih „saveta“ u raznoraznim magazinima, prvenstveno ženskim, s obzirom na to koliko žene vode računa o svom izgledu, jeste izbeljivanje zuba primenom kore limuna, pomorandže ili grejpfruta. Metoda se sastoji da se svakodnevno kora jedne od ovih voćki utrljava nekoliko minuta na površini zuba. Ono što ne piše nigde kao upozorenje je činjenica da ovo voće sadrži visoku koncentraciju veoma agresivnih kiselina, koje direktnim nanošenjem na gleđ zuba dovode do rastvaranja gleđnih prizmi i stvaranje, tzv. nekarijesnih lezija ili klinastih erozija. Što kiseline iz limuna ili pomorandže duže deluju, to su ova oštećenja dublja i vremenom dolazi do pojačane osetljivosti zuba. U tim slučajevima javljaju se bolovi, pa zub najčešće boli na hladno, na toplo ili na slatko. Ukoliko kiseline duže deluju, može doći i do iritacije zubnog živca i pojave dugotrajnih i spotnanih bolova.

beljenje zuba sodom bikarbonom

Zbog svoje fizičke strukture, soda bikarbona stvara mikroogrebotine na površini zuba

Još jedan od prirodnih načina za izbeljivanje zuba jeste utrljavanje aktivnog uglja ili sode bikarbone na površinu zuba. Njihova moć se ogleda u tome što je reč o apsorpcionim sredstvima, koja na taj način dovode do izbeljivanja zuba. Izvodi se tako što se na navlaženu četkicu nanose soda bikarbona ili aktivni ugalj, a zatim se utrljavaju u zube. Hemijski sastav oba sredstva neće uticati bitno na gleđ zuba, ali je problem u njihovoj fizičkoj građi. Zbog svoje zrnaste strukture, svakodnevnim utrljavanjem, soda bikarbona i aktivni ugalj fizički oštećuju gleđ zuba, stvarajući na njoj neravnine. U tim neravninama se lako talože pigmenti iz hrane i napitaka, kao i druge meke naslage, koje se teško uklanjaju pri pranju zuba. Stvorene neravnine predstavljaju idealnu podlogu za nakupljanje zubnog kamenca.

Koje su to još „povoljne“ metode za izbeljivanje zuba, a koje mogu dovesti do veoma ozbiljnih posledica, saznajte u sledećem tekstu.

Vaš ROYAL DENTAL