Holivudski osmeh (I deo)

Sigurno ste se barem jednom zapitali kako svetske i domaće zvezde imaju tako blistav i savršen osmeh. Odgovor je prilično jednostavan – u većini slučajeva za njihov savršen osmeh odgovoran je njihov stomatolog.

keramicke fasete

keramicke fasete

Jedan od najsavremenijih načina za postizanje tzv. „holivudskog osmeha“ jeste izrada faseta ili ljuspica. Njihovom izradom se mogu korigovati boja, oblik, veličina i položaj zuba. Postavljaju se na vestibularnim (prednje, vidljive) površinama prednjih zuba (sekutići i očnjaci) uz njihovu minimalnu preparaciju. Mogu se izrađivati od kompozita ili keramičkih materijala.

Kada se fasete NE mogu izrađivati?

Keramicke fasete pre i posle

Keramicke fasete pre i posle

Keramičke vs. Kompozitne fasete?

  • kompozitne fasete zahtevaju manje brušenje ili se postavljaju bez brušenja zuba. Koriste se kompozitni materijali isti ili slični onima za izradu klasičnih plombi. Takođe se postavljaju na sličan način – površina zuba se nagrize kiselinom, stavi se bond, koji ima funkciju lepka, a zatim i kompozitni materijal. Glavni nedostatak kompozitnih faseta jeste taj što se lakše odvajaju od zuba i brzo menjaju boju, pa ih je potrebno češće menjati i korigovati
  • keramičke fasete zahtevaju brušenje zuba kako bi se stvorio prostor za fasetu. Brušenje je minimalno. Nakon brušenja se uzima otisak. U zubotehničkoj laboratoriji se izrađuju fasete ili ljuspice, koje se u sledećoj poseti stomatologu fiksiraju na zub. Za razliku od kompozitnih, bolje se vezuju za površinu zuba i nemaju tendenciju da menjaju boju vremenom, stoga njihov vek trajanja je duži

Ako mislite da niste kandidat za fasete, to nije razlog da se obehrabrite. Postoje i drugi načini, pomoću kojih možete imati osmeh jedne holivudske zvezde.

Vaš ROYAL DENTAL