Povrede zuba – prva pomoć

Zubi predstavljaju veoma važne organe, predviđene prvenstveno za žvakanje i održavanje pravilne fizionomije lica. Kao takvi, oni su „programirani“ da pri žvakanju trpe određene sile, različitog inteziteta i smera. Međutim, neretko, na zube deluju veoma jake i kratke sile, koje premašuju njihovu sposobnost amortizacije velikih sila i dolazi do povređivanja zuba u vidu preloma ili rasklaćenja. To se može desiti u različitim situacijama, u sportu, tučama, pri padu, saobraćajnim nesrećama, ili kada se naglo zagrize nešto tvrdo. Kada god dođe do bilo kakve povrede zuba, neophodno je što pre javiti se stomatologu, kako bi se nastala povreda sanirala, pre nego što dođe do posledica. Međutim, vrlo često je potrebno neko vreme da bi se došlo kod stomatologa, zato odmah nakon povređivanja, treba preduzeti određene postupke u cilju zaštite zdravlja i smanjenja bola.

Prelom zuba

Linija preloma zuba nam određuje način lečenja

Ukoliko je zub potpuno ispao iz vilične kosti (avulzija zuba), a u pitanju je stalni zub, najbolje bi bilo odmah ga vratiti u kost, dok su pokidani ligamenti, koji vezuju zub za kost sveži i mogu se ponovo spojiti i zub sačuvati. Veoma bitnu ulogu ima i uzrast povređenog pacijenta. Najpre je neophodno zub koji je ispao blago isprati i očistiti od nečistoća čistom vodom, hladnom, voditi računa da se ne dodirne koren zuba. Zatim, držeći ispao zub za krunicu pažljivo ga vratiti u viličnu kost i adaptirati tako da zub ne ispadne. Ukoliko zub koji je ispao nije moguće vratiti na mesto, onda nakon ispiranja zuba treba da držati u ustima, natopljen u ljudskoj pljuvačci, ispod jezika, ili između desni i obraza. Tako se zub nalazi u svom prirodnom okruženju i povećavaju se šanse njegovog spašavanja. Naravno, hitna poseta stomatologu je neophodna. Ukoliko je ispao zub mlečni zub, njega ne treba vraćati, kako bi se sprečilo oštećenje zametka stalnog zuba. Treba samo posetiti stomatologa, koji će posle da kontroliše dete.

Ukoliko je pri povređivanju zub samo pomeren iz svog položaja u stranu ili utisnut u vilicu, a zub nije pukao ili ispao, onda treba odmah posetiti stomatologa, kako bi vratio zub u normalan položaj i imobilizovao dok se zub ne stabilizuje u kosti. Ne treba pokušavati sam vratiti pomeren zub.

Ako je okrnjen zub ili ukoliko je odlomljen manji deo zuba, takođe je neophodno posetiti stomatologa. Ukoliko je zub samo okrnjen, onda se povređeno mesto može samo zaglačati da ne iritira meka tkiva. Ukoliko je pukao manji deo zuba, odlomljeni deo se može zalepiti za zub ili se na njegovo mesto staviti plomba. Bitno je voditi računa da, ako je pukao deo zuba, zub nije osetljiv na različite nadražaje ili da nema spontanih bolova. Ukoliko zub boli na hladno, na toplo, na slatko, i bol kratko traje onda je fraktura blizu živca i može da se spasi. Međutim, ako zub boli na hladno ili na toplo, a bol traje duže od par sekundi ili bol se javlja sam od sebe, onda je živac ugrožen i vrlo verovatno će morati da se vadi živac.

Povrede zuba

Okrnjeni zubi ne izazivaju probleme. Najčešće je dovoljno nadoknaditi izgubljeni deo plombom.

Međutim, najčešće, naročito u odraslom dobu, dešava se da je povređeni zub pukao na pola. Ukoliko polomljeni deo zuba se nije skroz odvojio, ne treba pokušavati samostalno vađenje polomljenog fragmenta. Zub pukao na pola je uglavnom sa otvorenom pulpom. Ukoliko je zub pukao na pola, neophodno je što pre posetiti stomatologa, kako bi procenio mogućnost lečenja zuba. U ovim slučajevima, ukoliko je zub vitalan, zub boli na hladno, na toplo, na zagriz, a bol traje duži vremenski period, ili se javlja sam od sebe, bez nadražaja. Ukoliko linija preloma zuba ne ide duboko ispod nivoa desni, zub se može spasiti lečenjem kanala (vađenjem živca), a zatim protetskom ili konzervativnom nadogradnjom. U suprutnom, pukao zub je vrlo često indikovan za vađenje.

Vaš ROYAL DENTAL