Dijabetes i zdravi zubi

Dijabetes predstavlja jedno od najrasprostranjenijih oboljenja savremenog čoveka. Kako poremećaj regulacije šećera u krvi ima uticaj na čitav organizam, tako se i brojne promene dešavaju i u usnoj duplji kod dijabetičara. Zbog toga dijabetičari predstavljaju posebnu kategoriju pacijenata u stomatološkoj ordinaciji, koji zahtevaju posebnu pažnju u cilju očuvanja i unapređenja zdravlja usta i zuba.

Dva glavna uzroko zbog kojih dolazi do promena u usnoj duplji kod dijabetičara su:

  • smanjena prokrvljenost sluzokože
  • smanjeno stvaranje pljuvačke
Pacijenti oboleli od dijabetesa mogu imati odlično oralno zdravlje uz pravilnu negu i nadzor

Pacijenti oboleli od dijabetesa mogu imati odlično oralno zdravlje uz pravilnu negu i nadzor

Zbog smanjenog stvaranja pljuvačke koja je gusta, lepljiva i bogata ugljenim hidratima, kod obolelih od dijabetesa se stvara velika količina zubnog plaka, koja vrlo brzo prelazi u zubni kamenac. Zubni kamenac predstavlja jedan od glavnih uzroka gingivitisa (upale desni) i parodontopatije. Zbog smanjene prokrvljenosti sluzokože, pa samim tim i gingive, upale desni se javljaju mnogo češće i intezivnije su nego kod osoba kod kojih se kataralni gingivitis javlja samo usled prisustva zubnog kamenca. Desni su crvene, otečene, mekane, krvare na najmanji dodir. Ukoliko se ne kontroliše, upala desni vrlo lako prelazi u parodontopatiju, sa stvaranjem džepova, gubitkom desni i kosti, i na kraju gubitkom zuba.

Zbog smanjene prokrvljenosti sluzokože, smanjene su njene odbrambene sposobnosti, stoga su oboleli od dijabetesa veoma skloni pojavi infekcija usne duplje, virusnih, bakterijskih i gljivičnih. Takođe, njihovo lečenje je mnogo teže zbog oslabljenog imuniteta. Zbog toga oralna higijena kod dijabetičara treba da bude idealna, kako bi se smanjili uslovi za razvoj bakterija i gljivica i sprečila pojava infekcija.

Stvaranje guste i lepljive pljuvačke bogate ugljenim hidratima, koja se "lepi" za zube predstavlja idealnu podlogu za razvoj bakterija koje uzrokuju pojavu karijesa. Zbog toga su oboleli od dijabetesa skloniji razvoju karijesa koji mnogo brže napreduju nego kod zdravih osoba. Zbog toga redovnim kontrolama i uklanjanjem zubnog plaka se sprečava stvaranje karijesa ili se on može zalečiti u početnoj fazi, pre nego što napreduje do zubne pulpe.

Sve ove promene su praćene pojavom neprijatnog zadaha i neprijatnog ukusa kod samih pacijenata.

Da bi se unapredilo oralno zdravlje kod obolelih dijabetesa, sprečila ili barem smanjila pojava karijesa i parodontopatije, neophodno je da se oboleli pridržavaju određenih saveta:

Ukoliko postoji potreba da se sprovede stomatološka intervencija kod obolelih od dijabetesa, bitno je da je bolest pod kontrolom i da pacijent redovno uzima svoju terapiju. Intervencija se najčešće zakazuje u jutarnjim satima nakon obavljenog doručka i primljene terapije.

Vaš ROYAL DENTAL