Prva 24h nakon vađenja zuba i ostalih oralno-hirurških intervencija

Saveti posle vadjenja zuba

Saveti posle vadjenja zuba

Vađenje zuba je stomatološka intervencija u toku koje se ceo ili deo zuba uklanja iz usne šupljine. Razlozi za vađenje zuba mogu biti brojni – duboki karijesi koji ne mogu da se leče, terminalna parodontopatija, protetski ili ortodontski razlozi. Evidentno je da vađenje zuba izaziva strah kod pacijenata i jedan oblik panike – kako se ponašati nakon vađenja zuba. Šta jesti, kako održavati oralnu higijenu, koje lekove piti? Na sva ova pitanja da ćemo vam kratak pregled...

Prva 24h od vađenja zuba su veoma bitna zbog stvaranja krvnog ugruška, koji predstavlja osnovu za zarastanje rane. Kako bi se zarastanje rane odigralo što pre i proteklo bez problema, neophodno je da krvni ugrušak bude stabilan. Zbog toga je bitno obratiti pažnju na neke stvari u prva 24h:

  • ISHRANA – u toku prva 24h neophodno je izbegavati toplu hranu i pića. Nije bitna konzistencija hrane, već samo njena temperatura. Visoke temperature narušavaju stabilnost krvnog ugruška i otežava zarastanje rane, za razliku od niskih temperatura.
  • ORALNA HIGIJENA – obavezna. U prva 24h treba izbegavati snažno ispiranje usta vodom, jer energični pokreti u toku ispiranja i ispljuvavanja mogu mehanički da oštete krvni ugrušak i utiču na sam proces zarastanja. Međutim, to nije razlog da izbegavate pranje zuba, jer čista usta takođe pogoduju boljem i bržem zarastanju rane.
  • LEKOVI – nakon uobičajenog vađenja zuba ne propisuju se lekovi. Ukoliko se u toku dana jave bolovi možete uzeti neki analgetik. Bitno je samo izbegavati lekove koji u sebi sadrže acetilsalicinu kiselinu (npr. Andol i Aspirin), jer ona razređuje krv i otežava zarastanje rane.
  • HLAĐENJE – kod uobičajenog vađenja zuba se ne očekuje pojava otoka mekog tkiva, za razliku od hirurških intervencija, kada se preporučuje hlađenje u prva 24h. Ono što je potrebno izbegavati, to je grejanje rane zbog već pomenutog uticaja visokih temperatura. Stoga, kad izađete iz stomatološke ordinacije, zaboravite na papirne maramice i držanje ruke u predelu lica gde se nalazio izvađen zub. Iz istih razloga treba da izbegavate i spavanje na strani na kojoj se nalazio izvađen zub.
  • GRICKANJE MEKIH TKIVA – za vađenje zuba neophodno je dati anesteziju, usled čega utrnu usna, obrazi ili jezik. Kako anestezija traje i neko vreme nakon vađenja zuba, potrebno je izbegavati grickanje mekih tkiva, jer će se stvarati ugrizne rane, a bol će se javiti tek nakon prestanka dejstva anestezije.
šta posle vadjenja zuba

šta posle vadjenja zuba

Nakon 24h, kada se rana stabilizuje i počne stvarati novo tkivo, ponašate se sasvim uobičajeno dok rana skroz ne zaraste i ne dođe trenutak za nastavak terapije i nadoknadu izgubljenog zuba.

U slučaju oralno-hirurških intervencija pravila su manje-više ista. Veća je verovatnoća da će se pojaviti otok, stoga je neophodno hlađenje operativnog mesta hladnim oblozima. Takođe, nakon intervencije se propisuju antibiotici, koje ćete konzumirati prema upustvu Vašeg oralnog hirurga.

Vaš ROYAL DENTAL