Estetika – prioritet savremene stomatologije?

Prema definiciji, estetika predstavlja granu filozofije, koja ispituje lepo, prvenstveno u umetnosti. Prosto rečeno, estetika je nauka o umetnosti. Kada je o estetici reč, pojam lepog se kroz različita razdoblja različito tumačio, pa su postojali različiti kriterijumi za nešto što je lepo i nešto manje lepo. Kako se shvatanje estetike menjalo tokom istorije, tako je ona počela da zauzima veoma važno mesto u gotovo svim sferama ljudskog društva i ljudskih života. U skladu sa tim, stomatologija, kao grana medicine, koja je prvenstveno bila orijentisana ka tome da se očuva zdravlje i funkcija usne duplje, takođe je kroz svoj razvoj prihvatala određene estetske zahteve, pa došlo do razvoja jedne potpuno posebne grane stomatologije – estetska stomatologija.

estetska stomatologija

Savremeni stav u estetskoj stomatologiji podrazumeva prirodan izgled zuba

Prema najsavremenijim shvatanjima, estetika podrazumeva prirodnost, odnosno, prirodan izgled. Tako i estetska stomatologija izgled, prvenstveno zuba, ali i ostalih oralnih tkiva posmatra kroz prizmu prirodnosti. Dok se godinama smatralo da idealan izgled zuba podrazumeva blistavo bele i krupne zube, prema današnjim shvatanjima, idealan izgled zuba podrazumeva skladan izgled u skladu sa oblikom i fizionomijom lica, bojom kože, kose i očiju, telesnom građom, itd. Zbog toga estetska stomatologija više nije jednostavna grana, koja podrazumeva imitaciju osmeha neke holivudske zvezde, već detaljnu analizu kompletne građe i izgleda svakog pacijenta kao pojedinca, i usklađivanje oblika, boje, veličine i položaja zuba sa izgledom ostatka njegovog tela. Zbog toga visoka osoba atletske građe treba da ima krupne, četvrtaste zube, naglašenih kontura i ivica, za razliku od mršave osobe, manekenske građe, kojoj više odgovaraju sitniji, grasilniji zubi, nežnijih ivica i kontura. Oblik, veličina i položaj zuba takođe treba da obezbede pravilan tonus mišića usana i obraza, stoga oni ne smeju na bilo koji način da ugrožavaju skladan izgled lica.

Prirodan izgled zuba podrazumeva sklad sa fizionomijom lica i tela

Prirodan izgled zuba podrazumeva sklad sa fizionomijom lica i tela

Iako estetika u stomatologiji predstavlja vrlo važan faktor, ona, pak, ne sme da se postiže na račun funkcije. Zubi ne služe samo za lep osmeh, već imaju bitnu ulogu u funkciji žvakanja, govora i gutanja. Sve ove funkcije su omogućene pravilnim oblikom i položajem zuba. Ukoliko je prirodni izgled zuba savremeni stav estetske stomatologije, odnosno, ukoliko se ispoštuju savremeni zahtevi estetske stomatologije, sasvim sigurno će zubima biti omogućeno i obavljanje njihove funkcije za koju su predviđeni.

Zahvaljujući najsavremenijim tehnologijama i najsavremenijim materijalima, zahteve estetske stomatologije više nije teško ispuniti. Bez obzira da li je reč o belim plombama, keramičkim ili metalokeramičkim krunicama i mostovima, vinirima, ili čak protezama, savremeni materijali pružaju široku paletu mogućnosti da se prirodni izgled zuba izimitira u potpunosti. Zbog toga estetska stomatologija predstavlja veoma važnu granu stomatologije, odnosno, veoma važan segment svake oblasti stomatologije.

Vaš ROYAL DENTAL