Trudnoća i zdravlje zuba

U praksi se često susrećemo sa rečenicom „Propali su mi zubi tokom trudnoće“, stoga je i dan danas ustaljeno mišljenje da je prirodno da ženama u toku trudnoće zdravlje zuba bude narušeno u potpunosti. Istina je da organizam žene u toku trudnoće i za vreme dojenja doživi brojne promene, ali zdravlje zuba na nekoliko jednostavnih načina može da se očuva.

Trudnoca i oralna higijena

Trudnoca i oralna higijena

Glavne promene koje ženski organizam trpi tokom trudnoće su promene u sastavu hormona. Zbog ovih hormonski promena desni su sklone upalama, usled čega su bolne, otečene i krvare. Zbog toga trudnice smanjuju intezitet održavanja oralne higijene, a pojedinim slučajevima potpuno izbegavaju održavanje oralne higijene. Sve to skupa za posledicu ima povećano stvaranje dentalnog plaka (meke naslage), koje predstavljaju osnovni uzrok nastanka karijesa i paradontopatije. Zbog toga za vreme trudnoće je neophodno koristiti najmekše četkice za zube i druga pomoćna sredstva za održavanje oralne higijene.

stomatologija kod trudnica

stomatologija kod trudnica

Hormonske promene u telu žene za vreme trudnoće takođe utiču i na njeno ponašanje. One se načešće ogledaju u promeni ishrane, kada trudnice unose veću količinu ugljenih hidrata i povećavaju učestalost njihove konzumacije, a njihovi razgradni produkti dovode do nastanka karijesa. Ovo je samo dodatni razlog da se oralna higijena i za vreme trudnoće mora održavati jednako aktivno i pravilno kao i pre trudnoće.

Posete stomatologu za vreme trudnoće su obavezne i ne treba ih odlagati. Za vreme trudnoće se mogu izvoditi bezbedno gotovo sve stomatološke intervencije. Iako nije dokazano da lokalna anestezija može imati negativne uticaje na plod, u praksi se izbegava primena anestetika u prva tri meseca trudnoće, kao i davanje drugih lekova, stoga se oralnohirurške intervencije koje nisu hitne odlažu za ovaj period. U toku trudnoće izbegava se i rendgensko snimanje zuba, jer nije utvrđeno da li i najmanja količina zračenja može da ima negativne efekte na plod.

Zaključak je jednostavan – trudnoća ne sme biti izgovor za narušeno zdravlje Vaših zuba. Uz dobru oralnu higijenu i redovne posete stomatologu, svoje dete možete dočekati sa istim osmehom kakav ste imali i pre trudnoće.

Vaš ROYAL DENTAL