Održavanje oralne higijene za vreme nošenja fiksnog ortodontskog aparata

Održavanje oralne higijene predstavlja jedan od osnovnih preduslova zdravih zuba i mekih tkiva usne duplje. Nakon postavljanja fiksnog ortodontskog aparata, održavanje oralne higijene je značajno otežano. Međutim, nošenje fiksnog ortodontskog aparata za ispravljanje zuba zahteva poseban režim održavanja oralne higijene, kako bi se smanjio rizik pojave karijesa i oboljenja desni za vreme i nakon nošenja proteze.

Održavanje pravilne i detaljne oralne higijene kod nosilaca fiksne proteze je od ključnog značaja za uspeh terapije

Održavanje pravilne i detaljne oralne higijene kod nosilaca fiksne proteze je od ključnog značaja za uspeh terapije

Oralna higijena kod nosilaca fiksnih ortodontskih aparata podrazumeva primenu četkice za zube, interdentalne četkice i konca za zube.

Četkica za zube treba da bude što mekših vlakana, kako se ne bi povređivale desni u toku pranja zuba. Pranje zuba treba izvoditi minimalno dva puta u toku dana, mada je poželjno uvesti četkanje zuba nakon svakog obroka, jer ortodontske bravice i žice onemogućavaju samočišćenje ostataka hrane sa površina zuba.

Interdentalne četkice i interdentalni konac za zube su od velikog značaja za čišćenje površina između zuba, kao i prostora između ortodontskog aparata i zuba, koji nisu fizički dostupni vlaknima četkice za zube. Ove pomoćne elemente za čišćenje zuba je poželjno primenjivati barem jednom dnevno.

WaterPick aparati su sjajno rešenje za nosioce fiksnih ortodontskih aparata. Primenom mlaza vode pod pritiskom se u velikoj meri uklanjaju ostaci hrane i zubnog plaka sa površina zuba i delova ortodontskog aparata, čime se znatno unapređuje zdravlje zuba i desni.

Održavanje oralne higijene kod nosilaca fiksnih ortodontskih aparata jeste otežana, zahteva više vremena, ali kada se jednom usvoje navike pravilnog i detaljnog održavanja oralne higijene, one će se preneti i na period nakon završene ortodontske terapije. Na internetu se mogu naći različiti video tutorijali, koji će Vam omogućiti da se lakše motivišete i savladate određene tehnike i pokrete, kako bi Vaša oralna higijena bila besprekorna.

Vaš ROYAL DENTAL