Interdentalna četkica – jednostavan korak do savršene oralne higijene

Iako četkica za zube predstavlja osnovno sredstvo za održavanje oralne higijene, činjenica je da se njenom isključivom primenom ne postiže idealna čistoća usne duplje. Naime, primenom četkice za zube očisti se samo 3/4 svih površina zuba, onih koje su fizički dostupne četkici za zube. Međutim, površine zuba prema susednim zubima su fizički nedostupne klasičnoj četkici za zube, stoga se između zuba vrlo često taloži velika količina dentalnog plaka, zbog čega su međuzubne površine sklone stvaranju karijesa, koji u početnoj fazi nisu vidljivi golim okom.

Interdentalnim četkicama se postiže temeljno čišćenje međuzubnih površina, koje nisu dostupne klasičnoj četkici za zube

Interdentalnim četkicama se postiže temeljno čišćenje međuzubnih površina, koje nisu dostupne klasičnoj četkici za zube

Da bi se sprečila pojava karijesa na međuzubnim površinama, koji su uglavnom uznapredovali kada se dijagnostikuju, neophodno je pored osnovnih sredstava za održavanje oralne higijene uvesti i pomoćna sredstva. Jedno od najsavremenijih i najefikasnijih pomoćnih sredstava za održavanje oralne higijene, jeste interdentalna četkica za zube. Reč je o posebno dizajniranim četkicama, koje svoje veličinom i prostorom odgovaraju međuzubnom prostoru, omogućavajući uklanjanje zubnih naslaga i ostataka hrane između zuba. Interdentalna četkica se primenjuje tako što se glava četkice blago potisne između dva susedna zuba, sve dok njen kraj ne prođe za druge strane zuba. Zatim se izvrši blaga i kratkotrajna vibracija. Time se postiže blago masiranje desni između zuba, čime se povećava njihova prokrvljenost i odbrana od upale. Potom se četkica lagano izvuče i prelazi se na sledeći međuzubni prostor. Treba voditi računa o tome da pokreti prilikom upotrebe interdentalne četkice ne budu grubi i nagli, jer se na taj način mogu mehanički oštetiti desni, što predstavlja jedan od preduslova za nastanak parodontopatije.

Interdentalne četkice su idealno sredstvo za održavanje oralne higijene kod nosilaca fiksnih ortodontskih aparata, naročito kako bi se očistio deo zuba oko bravica, između žice i zuba, i td. Zbog toga interdentalna četkica predstavlja vrlo važno sredstvo za održavanje oralne higijene kod ortodontskih pacijenata, kako se ortodontska terapija ne bi završila stvaranjem novih karijesa ili razvojem parodontopatije usled nakupljanja dentalnog plaka.

Interdentalne četkice se u prometu nalaze u različitim dimenzijama. Izbor četkice zavisi od veličine međuzubnog prostora. Najčešće se nalaze u pakovanju sa jednom drškom i nekoliko glava. Glavu četkice treba menjati nakon par korišćenja, kako istrošena i oštećena četkica ne bi izazivala kontraefekat.

Vaš ROYAL DENTAL