Posle kraja kraj – retineri u ortodontskoj terapiji

retineri nakon orto terapije fiksni

Sve je veći broj pacijenata koji se odlučuje na korekciju nepravilnog položaja zuba i nepravilnog zagrižaja primenom fiksnog ortodontskog aparata. Iako se fiksnim ortodontskim rezultatima postižu savršeni rezultati u pogledu položaja zuba i korekcije zagrižaja, njegovo nošenje zna da izaziva niz neprijatnosti u vidu bola, žuljanja, otežanog govora i čišćenja zuba, do estetskih neprijatnosti, naročito kada se ortodontski aparat nosi duži vremenski period. Zbog toga većina pacijenata sa nestrpljenjem čeka dan kada će se odlepiti bravice sa zuba i moći ponovo da uživaju u svom osmehu. Međutim, ortodontskoj terapiji tu nije kraj. Nakon svakog skidanja fiksnih aparata, neophodno je određeni vremenski period nositi tzv. retinere. Reč je o ortodontskim napravama koje imaju za funkciju da pomerene zube zadrže u novom položaju, spreče njihovo dalje pomeranje ili vraćanje na prvobitan položaj.

Glavni razlog zbog kog se retineri moraju nositi jeste neravnoteža između razgradnje kosti i njenog stvaranja. Naime, da bi se zub pomerio u jednom pravcu, pod delovanjem sile dolazi do resorpcije (razgradnje) kosti u smeru u kom se zub pomera. Na taj način se oslobađa prostor da bi se zub smestio u željeni položaj. Sa druge strane, na prvobitnom položaju zuba ostaje praznina, koja vremenom treba da se ispunom novostvorenom kosti. Proces resorpcije kosti se odigrava većom brzinom nego proces njenog ponovnog stvaranja, te je potrebno nekoliko meseci da bi se nadoknadila kost na mestu pomerenog zuba.

Mobilni retineri (splintovi)

Mobilni retineri (splintovi)

Da bi se sprečilo vraćanje zuba u prethodni položaj, izrađuju se različite vrste retinera, koji pasivnom silom teže da zadrže zub u željenom položaju i spreče njegovo ponovno pomeranje, dok se kost ne nadoknadi i zub stabilizuje u kosti. Postoje različite vrste retinera, od fiksnih do mobilnih. Koji će se izraditi, to odlučuje ordinirajući ortodont, mada većina danas nastoji da se izrađuju mobilni retineri, koje će pacijent moći sam da izvadi u toku jela ili pranja zuba i da ih potom vrati. Preporučuje se da se retineri nose tokom čitavog dana u prvih 6 meseci nakon završetka ortodontske terapije. Otprilike to je period koji treba da se izgubljena kost nadoknadi i zub stabilizuje u vilici. Međutim, prema najsavremenijim shvatanjima, većina ortodonata preporučuje da se i nakon tih 6 meseci retineri nose do kraja života, ali samo noću. Kako zubi imaju prirodnu tendenciju da se kreću tokom života, da bi se postignuti rezultati što duže održali, nošenje retinera noću značajno smanjuje mogućnost njihovog naknadnog pomeranja. Sa druge strane, mobilni retineri su vrlo efikasni u zaštiti zuba u toku bruksizma i drugih parafunkcija.

Vaš ROYAL DENTAL