Kako smanjiti bol nakon stavljanja fiksnog ortodontskog aparata?

Postavljanje fiksnog ortodontskog aparata izaziva osećaj neugodnosti, pa čak i bola, usled delovanja sila koje pomeraju zube u željeni položaj. Sa druge strane, bravice i prstenovi koji se fiksiraju na zube mogu takođe da izazovu različite osećaje neugodnosti usled pritiska koji vrše na okolna meka tkiva i stvaranja rana. U tekstu ćemo Vam dati nekoliko saveta kako možete smanjiti osećaj bola i nelagodnosti, naročito neposredno nakon postavke bravica, zamene gumica ili zatezanja ortodontske žice.

Nošenje fiksnog ortodontskog aparata može da izazove određene tegobe i neprijatnosti

Nošenje fiksnog ortodontskog aparata može da izazove određene tegobe i neprijatnosti


HLADNA HRANA ILI NAPICI
imaće isti efekat kao nanošenje pakovanja leda na povređeni deo tela. Niske temperature pogoduju smanjenju bola, otoka, inflamacije, kao i osećaja peckanja i žarenja.

ISPIRANJE USTA SLANIM RASTVOROM je veoma pogodno kod stvaranja ranica nakon postavke ortodontskih bravica. Ispiranjem usta slanim rastvorom u trajanju od 60 sekundi se značajno smanjuje iritacija i osećaj nelagodnosti.

MEKANA HRANA je odličan izbor neposredno nakon postavljanja ortodontskih bravica, jer one mogu izazvati pojačanu osetljivost zuba i desni, koja se pojačava pri konzumiranju čvrste hrane. Nakon par dana, kada se osetljivost smanji, možete se vratiti redovnoj ishrani.

MASAŽA DESNI će imati identičan efekat kao masaža bolnog mišića bilo kog dela tela. Masažom desni prstima smanjuje se osećaj bola, poboljšava se cirkulacija desni, usled čega se smanjuje njihova inflamacija i oticanje.

NOŠENJE ŠTITNIKA naročito za vreme bavljenja fizičkom aktivnošću i sportovima gde postoji opasnost od fizičkog kontakta značajno smanjuje povredu mekih tkiva bravicama i ortodontskim žicama. Takođe se smanjuje i iritacija uzrokovana bravicama, koje dovode do pojave rana, osećaja peckanja, žarenja, pa i bola.

ŽVAKANJE GUMENIH PREDMETA koji se daju deci za vreme nicanja zuba, kako bi se smanjio bol i osećaj nelagodnosti, takođe ima veliki značaj i za smanjenje osećaja bola nakon postavljanje ortodontskih bravica. Još veći efekat imaju ukoliko se prethodno ohlade, a zatim žvaću na onim mestima gde osećaj bola najizraženiji.

ORTODONTSKI VOSAK koji se nanosi na ortodontske bravice i krajeve ortodontske žice smanjuje iritaciju sluzokože obraza i usana i propratnih simptoma koji se javljaju.

PRIMENA LOKALNIH ANESTETIKA
na mestu najizraženijeg bola na desnima ili drugom delovima sluzokože može smanjiti osećaj nelagodnosti. Lokalni anestetici se mogu nanositi u vidu gela, koji se nalaze u slobodnoj prodaji, ili konzumiranjem bombona koje u sebi sadrže lokalne anestetike.

ANALGETICI takođe mogu pomoći u smanjenju osećaja bola, međutim, njihovu primenu treba uzeti u obzir tek kada se bolovi ne smanjuju konvencionalnim metodama, pri čemu su bolovi izraženi.

Vaš ROYAL DENTAL