Koliko je bezbedno RTG snimanje zuba?

Radiografsko snimanje zuba je uobičajena dijagnostička procedura u stomatologiji, koja je bezbedna u visokoj meri. Digitalno RTG snimanje ima veoma malu dozu radijacije, drastično manju u odnosu na druge vrste RTG snimanja u medicini (npr. RTG snimanje pluća). Reč je o pomoćnom dijagnostičkom sredstvu, koje stomatologu pomaže da otkrije promene na zubima ili viličnoj kosti koje nisu vidljive golim okom. Na osnovu kliničkog pregleda u stomatološkoj ordinaciji i analize RTG snimka, stomatolog može da postavi (preliminarnu) dijagnozu, napravi plan terapije i odluči se za odgovarajući tretman. RTG snimci omogućavaju stomatologu da vidi:

Izloženost zračenju za vreme snimanja zuba je manja nego kod upotrebe mobilnih telefona

Izloženost zračenju za vreme snimanja zuba je manja nego kod upotrebe mobilnih telefona

 • Karijese koji nisu vidljivi golim okom (između zuba ili ispod starih plombi)
 • Gubitak kosti kao posledica parodontopatije
 • Promene u kosti na vrhu korena zuba u vidu cisti, granuloma, apcesa i drugih promena
 • Druge promene na kosti koje ne vode poreklo od zuba (npr. tumori)
 • Promene unutar kanala korena zuba (resorpcija zuba)
 • Postojanje neizniklih zuba, najčešće umnjaka
 • Izgled i dužinu korenova i kanala zuba u toku njihovog lečenja (vađenja živca)

Bez radiografskog snimanja zuba, mnoge od ovih promena bi ostale nedijagnostikovane, a tretman koji bi se primenio ne bi bio odgovarajući ili uspešan. Takođe, RTG snimci u mnogim oblastima stomatologije predstavljaju značajne vodiče u toku terapije, pa tako za vreme lečenja zuba, na osnovu snimka zuba se može videti položaj kanala, njihov broj, dužina i zakrivljenost. RTG snimci služe kao orijentir oralnim hirurzima za izvođenje oralnohirurških intervencija, naročito kada je potrebno izvaditi zub koji nije iznikao, tada RTG snimak daje podatke o tačnoj poziciji neizniklog zuba i njegovom odnosu sa ostalim zubima i okolnim anatomskim strukturama. Na osnovu analize i merenja na različitim RTG snimcima, ortodonti donose odluku o načinu na koji će se postići ispravljanje zuba kako bi se doveli u pravilan položaj i međusobni odnos.

Snimanje zuba je rutinska dijagnostička procedura

Snimanje zuba je rutinska dijagnostička procedura

Naročito postoji zabrinutost roditelja kada treba izvršiti RTG snimanje zuba njihove dece, što je opravdano, imajući u vidu da su deca mnogo osetljivija na radijaciju nego odrasli organizam. Međutim, doza zračenja za vreme snimanja zuba je bezbedna i za primenu kod dece. S obzirom na to da je dečji uzrast dinamičan u pogledu rasta i razvoja vilica i zuba, tako se na osnovu RTG snimaka može proceniti:

 • Da li ima dovoljno prostora u vilici za smeštanje svih stalnih zuba
 • Da li se mlečni zubi pravilno troše za vreme nicanja stalnih zuba i njihove smene
 • Položaj umnjaka
 • Postojanje karijesa i parodontalnih oboljenja u ranom stadijumu

Ukoliko dete redovno posećuje stomatologa, izbegava se nepotrebno izlaganje zračenju u slučaju pojave dubokih karijesa, a stomatolog u skladu sa potrebama u toku rasta i razvija može da napravi raspored i dinamiku RTG snimanja detetovih zuba i vilica.

Druga osetljiva kategorija za RTG snimanje zuba su trudnice. Iako je doza zračenja za vreme snimanja zuba mala, trudnicama se preporučuje da se izbegava svako izlaganje RTG zracima zbog osetljivosti fetusa. Međutim, ukoliko postoji neko hitno stanje kada je neophodno uraditi snimak zuba, onda se pravi kompromis, kako bi se preduzela adekvatna terapija i sprečilo narušavanje opšteg zdravstvenog stanja trudnice, pa samim tim i fetusa.

Takođe, iako je doza zračenja za vreme snimanja zuba mala i nije štetna, preporučuje se za vreme snimanja nosi olovna kecelja/prsluk, ili okovratnik, čija je uloga da smanji resorpciju zračenja u telo. Naročito se ove mere zaštite primenjuju kod dece i trudnica. Stoga, ne treba da se plašite snimanja zuba iz bilo kog razloga. Doza zračenja kojoj se izlaže pacijent u stomatologiji je minimalna i najmanja u odnosu na druge oblasti medicine. Istraživanja su pokazala da je naše telo svakodnevno izloženo mnogo većim dozama zračenja zahvaljujući modernoj tehnologiji i oštećenjima ozonskog omotača, tako da količina zračenja za vreme snimanja zuba neće napraviti nikakve promene u našem organizmu.

Vaš ROYAL DENTAL