Umnjaci – nepotrebni zubi?

Umnjaci, ili treći molari, predstavljaju poslednje zube u zubnom nizu, čiji zametak se poslednji formira. U skladu sa tim, umnjaci su zubi koji se poslednji pojavljuju u zubnom nizu, ako se uopšte pojave. Najčešće niču oko 21. godine života, međutim, sve su učestaliji slučajevi kod kojih se umnjaci javljaju i u starijoj životnoj dobi.

Umnjaci su poslednji zubi u nizu, koji zbog evolutivnih promena u ishrani sve ređe i kasnije niču kod mlađih generacija

Umnjaci su poslednji zubi u nizu, koji zbog evolutivnih promena u ishrani sve ređe i kasnije niču kod mlađih generacija

Zbog čega se kod nekoga oni pojavljuju u ustima, a kod nekog ne i dan danas predstavlja misteriju i večitu temu naučnih istraživanja. Kako su antropološka ispitivanja pokazala, čovek je nekad imao veći broj zuba, sa pravilno izniklim i postavljenim umnjacima. Većina antropologa ovu pojavi prepisuje tadašnjem načinu ishrane, koji se uglavnom bazirao na sirovoj i termički nepreprađenoj ishrani. Sa razvojem prehrambene industrije i tehnologije, uvođenjem meke hrane u svakodnevnu ishranu, došlo je do evolutivnog smanjenja broja zuba u zubnom nizu, zbog čega umnjaci sve kasnije niču, a sve je veći broj dece kod kojih se zametak trećeg molara uopšte ne formira.

I kada postoje treći molari, oni vrlo često nisu u pravilnom položaju. Kada rastu, rastu u krivo, pa vrlo česte remete položaj ostalih zuba u zubnom nizu dovodeći do ortodontskih nepravilnosti. Takođe mogu da ugrožavaju susedne zube (druge molare), onemogućavajući njihovo čišćenje i samočišćenje, usled čega se vrlo često javljaju duboki karijesi ovih zuba ili duboki parodontalni džepovi na bočnim stranam drugih molara. Umnjaci mogu da rastu i prema obrazima, odnosno jeziku, dovodeći do njihovog povređivanja. Vrlo često umnjaci ne izniknu potpuno, pa veći deo zuba i dalje biva pokriven desnima. Usled nakupljanja dentalnog plaka i nemogućnosti čišćenja, često dolazi do infekcije mekih tkiva i razvoja perikoronitisa.

Umnjak, koji je potpuno formiran, a nije uopšte iznikao, već je "zarobljen" u kosti, naziva se impaktiranim umnjakom. Ukoliko miruje, vrlo često ne izaziva nikakve probleme. Međutim, kako zub ima prirodnu tendenciju da se pokreće, tražeći svoj put da nikne, impaktirani umnjak vrlo često izaziva tegobe od osećaja neprijatnosti i utrnulosti do veoma jakih bolova. U zavisnosti od položaja u kosti, umnjak nekad može da vrši i pritisak na nervne strukture i da dovede do njihovog trajnog oštećenja.

Zbog svih ovih problema koje izazivaju umnjaci, oni su vrlo često indikovani za vađenje i to najčešće hirurškim putem. Ukoliko ima dovoljno prostora za njihovo nicanje i smeste se pravilno, ne ugrožavajući susedne zube i meka tkiva, umnjaci se ostavljaju. Međutim, zbog fizičke nepristupačnosti i vrlo često nepravilne morfologije korenova i kanala, umnjaci su vrlo teški za lečenje, ukoliko postoji potreba za time, pa je gotovo svaki dublji karijes umnjaka takođe indikacija za njihovo vađenje.

Vaš ROYAL DENTAL