Ishrana bez zuba?

Zubi predstavljaju mastikatorne organe koji prvi učestvuju u pricesu varenja hrane, tako što je odgrizaju, seckaju, sitne, a zatim zajedno sa pljuvačkom je pripremaju za gutanje u formi koja će nesmetano proći kroz jednjak u želudac, gde će se nastaviti dalje varenje hrane, pasaža do tankog i debelog creva. Gubitak zuba značajno utiče na mogućnost pravilne pripreme zalogaja za gutanje i njegovu dalju obradu u procesu varenja hrane. Stoga, iako pacijent može razviti neke navike žvakanja bez zuba ili da pređe na kašastu hranu, to ne znači da ishrana bez upotrebe zuba neće ostaviti posledice na usnu duplju i čitav organizam.

Zubi su vrlo bitni organi za pravilno varenje hrane i njihov gubitak može imati ozbiljne posledice

Zubi su vrlo bitni organi za pravilno varenje hrane i njihov gubitak može imati ozbiljne posledice

Žvakanje hrane bez zuba, implanata ili odgovarajućih proteza najpre izaziva promene na desnima, viličnim kostima i viličnom zglobu. Zubi su prirodno definisani svojim oblikom da omoguće maksimalno žvakanje i sitnjenje hrane, tako da se štedi fukncija zgloba i kosti. Sile koje razvijaju zubi pri varenju hrane su velike i prevazilaze mogućnosti drugih oralnih struktura. Gubitkom zuba, njihovu funkciju preuzimaju druga meka i tvrda tkiva usne duplje. Usled toga vrlo često dolazi do različitih promena na desnima, koje bujaju i zadebljavaju, a neretko podležu i upalnim procesima. Takođe se ubrzava i proces gubitka vilične kosti. Međutim, najveće posledice trpi temporomandibularni zglob, usled čega mogu da se jave njegova različita oboljenja, praćena bolom, otežanim otvaranjem i zatvaranjem usta, koji može da se širi u uho ili vrat, što značajno utiče na kvalitet života pojedinca.

Neadekvatno pripremljena hrana dospeva u želudac, a zatim i tanko i debelo crevo, gde se odvija hemijsko varenje hrane pod uticajem raznih enzima. Oslobođeni enzimi neće moći vršiti svoju funkciju na neadekvatno pripremljenom zalogaju, usled čega mogu izazvati brojne promene na sluzokoži tankog i debelog creva. Takođe, tanko crevo nije u mogućnosti da iz ovako pripremljenog zalogaja apsorbuje hranljive materije i minerale u krvotok, što značajno utiče na uhranjenost i opšte zdrvastveno stanje organizma. Ovako pripremljen zalogaj u debelom crevu predstavlja idealnu podlogu za razvoj patogenih bakterija, koje izazivaju mnogobrojna oboljenja sa vrlo teškom kliničkom slikom. Kako hrana dospeva u usnu duplju, zahvaljujući receptorima za čulo ukusa, u centralni nervni sistem se šalje signal da otpočinje varenje hrane. Pankreas počinje da oslobađa svoje enzime, a želudac stvara želudačnu kiselinu. Međutim, kada u digestivni trakt dospe zalogaj koji ne može dalje da se obradi, enzimi pankreasa mogu da izazovu oštećenje na samom pankreasu, dok želudačna kiselina nagriza sluzokožu želuca, dovodeći do stvaranja čira ili nekih težih oboljenja. Takođe, ovakva stanja su vrlo često praćena osećajem neprijatnog zadaha, mučninom i čestim povraćanjem.

Sve skupa značajno utiče na psihu pojedinca, što ima utiaj i na njegov socijalni život. Osoba postaje nesigurna u sebe, nezadovoljna svojim životom, povlači se u sebe, izostaje sa posla, što ima uticaj i na ekonomsku situaciju, kako pojedinca, tako i celog državnog sistema.

Zbog toga je svaki prevremeno izgubljen zub potrebno nadoknaditi na odgovarajući način, izradom mostova, ugradnjom implanata ili izradom mobilne proteze, kako bi se sprečio uticaj njihovog gubitka na opšte zdravstveno stanje.

Vaš ROYAL DENTAL