Zablude vs. Istine u stomatologiji, No11: ZUB SE VIŠE NE KVARI NAKON STAVLJANJA PLOMBE!

Kada se karijes javi na nekom od zuba, neophodno ga je ukloniti i nastali kavitet zameniti odgovarajućim materijalom za ispune (plombe). Cilj uklanjanja karijesa jeste da se spreči njegovo dalje širenje. Početni karijes ne izaziva nikakve tegobe. Međutim, njegovo nelečenje dovodi do destrukcije zubnih tkiva i pojave prvih tegoba. Zub može da boli na hladno, na toplo, na slatko, na zagriz. Bol je kratak, jak, prolazi odmah nakon prestanka delovanja nadražaja. U ovoj fazi još uvek može da se stavi samo plomba i da se karijes zaleči. Međutim, ukoliko dođe do invazije bakterija ka zubnoj pulpi, dolazi do njene upale, a zub takođe boli na hladno, na toplo, na slatko, na zagriz, a može da boli i spontano. Bol traje nekoliko minuta nakon prestanka delovanja nadražaja ili čak ne popušta. Ukoliko dođe do zapaljenja zubnog živca doći će i do posledičnog vađenja živca ili čak vađenja samog zuba.

Postavljanje plombe

Postavljanje plombe

U savremenoj stomatološkoj praksi se koriste različiti materijali za plombiranje zuba (tzv. crne/sive i bele plombe). Zahvaljujući savremenim tehnologijama, materijali koji se koriste za zubne ispune nakon uklanjanja karijesa su sve bolji i efektivniji u pogledu tvrdoće i čvrstoće, pa se zubu vraća i funkcija, i estetika, osim što se samo sprečava dalje širenje karijesa. Međutim, mana svih materijala jeste ta što ni jedan materijal ne može da ostvari takvu vezu sa zubnim tkivom, a da taj spoj nije uočljiv na mikroskopskom nivou. Dakle, bez obzira na kvalitet same plombe i stručnost lica koje je postavlja, između zuba i plombe će uvek postojati mali mikroprostor. Taj mikroprostor je vrlo osetljivo mesto za razvoj i prodor novih bakterija, odnosno pojavu tzv. sekundarnog karijesa.

Zbog toga je neophodno, pre svega, nastaviti ili započeti održavanje idealne oralne higijene nakon stavljanja plombe, kako bi se sprečilo nagomilavanje dentalnog plaka bogatog bakterijama na površini plombe i zuba, a samim tim sprečio i razvoj novog karijesa. S druge strane, i nakon što se saniraju svi zubi od karijesa i postave plombe, broj kontrolnih poseta stomatologu treba povećati. Jedino tako se može pratiti stanje aktuelnih plombi i reagovati ako se primeti bilo kakva sumnjiva promena na njima. Sekundarni karijesi prodiru mnogo brže prema zubnom živcu u odnosu na karijes koji se javio na prethodno zdravom zubu, bez plombe, i zbog toga treba reagovati na vreme, pre nego što dođe da razvoja zapaljenja zubne pulpe, odnosno živca.

Vaš ROYAL DENTAL