Kako savladati strah od stomatologa?

Istraživanja su pokazala da je strah od stomatologa jedan od najizraženijih i najučestalijih strahova u savremenom svetu, koji je visoko rangiran zajedno sa strahom od smrti bliske osobe i strahom od gubitka posla. Strah od stomatologa može biti toliko izražen, da pacijent izbegava odlazak kod stomatologa, ne pojavljuje se kad ima zakazan termin ili odustane u stomatološkoj stolici. Međutim, taj isti strah je vrlo često razlog lošeg zdrastvenog stanja oralnih tkiva. Da ne bi došlo do potpunog narušavanja zdravlja zuba i drugih tkiva usne duplje, postoji nekoliko načina da se savlada strah od stomatologa, koji će svaki vaš naredni dolazak učiniti prijatnijim.

Dentofobija predstavlja izražen strah od stomatologa koji dovodi do narušavanja oralnog zdravlja usled izbegavanja odlazaka kod istog

Dentofobija predstavlja izražen strah od stomatologa koji dovodi do narušavanja oralnog zdravlja usled izbegavanja odlazaka kod istog

Kod srednje izraženih strahova uglavnom se javljaju nervoza i osećaj neugodnosti. Kod ovakvih vrsta strahova pacijenti pristaju na intervenciju, ali uglavnom kod stomatologa odlaze tek kada se javi problem u vidu bola i znaju da nema drugog izlaza osim da zakažu termin kod stomatologa. U ovakvim slučajevima, strah se može savladati na nekoliko jednostavnih načina:

  • Razgovor sa stomatologom. Najbolje je da prvi termin kod stomatologa zakažete pre nego što se jave bilo kakvi bolovi. Zakažete klasičan kontrolni pregled, u toku kog ćete popričati sa stomatologom o svom problemu. Na taj način ćete steći određeni kontakt sa njim, kao i poverenje u njega. Najbolje bi bilo da se krene od nekih lakših intervencija, koje su bezbolne, poput skidanja kamenca i poliranja zuba. Korak po korak, lagano ćete se navići na ambijent ordiancije, na vašeg stomatologa i preostalo osoblje, a odlazak kod njega će postati deo vaše rutine.
  • Vežbe disanja. Vežbe disanja omogućavaju opuštanje tela i skretanje fokusa sa stomatološkog problema na samo disanje. Jedna od najboljih vežbi je tri sekunde dubokog uzdaha na nos, tri sekunde dubokog izdaha na nos. Na taj način ćete svoje misli usmeriti ka tome da disanje izvodite pravilno u vremenskim razmacima, a vaše telo će biti opuštenije za vreme stomatološke intervencije.
  • Druge relaksacione tehnike. Možete se koristiti i nekim drugim tehnikama relaksacija, koja vas opuštaju od stresova i napetosti u svakodnevnom životu. Npr. puštanje omiljene muzike, radio stanice, ćaskanje sa stomatološkim osobljem o nekim drugim stvarima, nevezanim za vaš problem. Ili jednostavno sami pronađite bilo šta što vas čini opuštenim i u stomatološkoj stolici.
U zavisnosti od izraženosti straha od stomatologa, postoje različite metode za savlađivanje i uspostavljanje saradnje između lekara i pacijenta

U zavisnosti od izraženosti straha od stomatologa, postoje različite metode za savlađivanje i uspostavljanje saradnje između lekara i pacijenta

Kod izraženih strahova od stomatologa, kada pacijenti odbijaju svaki vid saradnje, pa čak i kada zub boli toliko da ne mogu da jedu i spavaju, prethodne tehnike nisu od pomoći. Savlađivanje straha u ovim slučajevima je nešto složenije i zahteva pravilan pristup iz nekoliko koraka pre nego što se strah ublaži toliko da se barem može izvesti stomatološka intervencija.

  • Psihološko savetovanje. Ovakav vid strahova od stomatologa se svrstava u ozbiljnije fobije, a razgovorom sa psihologom može da se utvrdi uzrok ovakvog straha, kao i način da se on ublaži, a vremenom i potpuno eliminiše.
  • Grupe podrške. Ako se izrazito plašite stomatologa, znajte da niste jedini. Na internetu možete naći veliki broj foruma iz različitih delova sveta, koje su formirali upravo pacijenti slični vama u želji da se reše straha i dovedu zdravlje svojih zuba do najviše tačke. Na ovakvim forumima možete pročitati različita iskustva kod stomatologa, kao i načine na koji drugi pacijenti se oslobađaju svoje fobije.
  • Sedacija. Sedacija nije pristup koji će omogućiti umanjivanje straha od stomatologa i stomatološke intervencije, ali je preporučljiva u slučajevima kada postoji ozbiljno patološko stanje kod izrazito anksioznih pacijenata (npr. neizdrživ bol, infekcija), koji se moraju rešavati momentalno. Primenom sedacije se postiže da pacijent bude smiren, ali budan i svestan same intervencije. Dakle, sedacija samo omogućava da pacijent bude miran za vreme intervencije, ali ga ne oslobađa straha. Zbog toga se sedacija izvodi tek kada ne postoji drugo rešenje, u saradnji sa lekarima drugih specijalnosti.

Vaš ROYAL DENTAL