Da li treba ići kod stomatologa kad si prehlađen?

Jedno od vrlo čestih pitanja koje dobijamo od naših pacijenata da li treba ići kod stomatologa kada su prehlađeni? Naročito na ovo pitanje nailazimo kada pacijenti imaju već zakazan termin, pa se u međuvremenu razbole.

Posetu kod stomatologa za vreme prehlade treba odložiti

Posetu kod stomatologa za vreme prehlade treba odložiti

S obzirom na to da je većina prehlada infektivne prirode, virusne ili bakterijske, preporučuje se da za to vreme ne idete kod stomatologa, već da svoj termin pomerite nakon povlačenja svih simptoma prehlade. Stomatološka intervencija neće uticati na Vašu prehladu u smislu da će pogoršati simptome. Međutim, postoji velika mogućnost da se infekcija proširi na stomatološko osoblje, uprkos njihovoj zaštiti (maska, rukavice, uniforma). Takođe, infekcija može da se proširi i na ostale pacijente koji će sesti posle Vas u stolicu ili koji se trenutno nalaze u čekaonici.

Za vreme izvođenja stomatološke intervencije pacijentima se sugeriše da ne dišu na usta već na nos. Kako je prehlada uglavnom praćena začepljenjem nosa i otežanim disanjem na nos, tako je pacijent prinuđen da diše na usta, čime se otežava samo izvođenje intervencije. Sa druge strane, za vreme prehlade se stvara velika količina sluzi, koja onemogućava pacijenta da sarađuje za vreme tretmana, uprkos svim njegovim naporima.

Prehlade su vrlo često praćene kašljem, što takođe otežava izvođenje stomatološke intervencije. Naročito su kompromitovane one faze kada pacijent mora da miruje i drži otvorena usta, kako bi se očuvalo suvo radno polje.

Nakon izvođenja neke oralnohirurške intervencije, prehlade mogu ugroziti zarastanje rana zbog slabljenja imuniteta. Neretko, pacijenti za vreme prehlada koriste antipiretike na bazi acetilsalicilne kiseline (Andol, Aspirin...), koji imaju i antitrombocitno delovanje, što znači da onemogućavaju zarastanje rane nakon vađenja zuba.

Stoga, ukoliko pre Vašeg zakazanog termina osetite prve simptome prehlade, javite se svom stomatologu kako biste isti pomerili.

Vaš ROYAL DENTAL