Kako se ponašati nakon intervencije hijaluronom?

Hijaluronski fileri su dermalni produkti na bazi hijaluronske kiseline, koja se normalno nalazi u vezivnom tkivu ljudskog organizma. Kako se hijaluronska kiselina godinama razgrađuje, tako se gube njena pozitivna svojstva, što se najviše odražava na koži i usnama. Zahvaljujući mogućnosti sintetisanja hijaluronske kiseline danas se dermalni ili hijaluronski fileri široko koriste u estetskoj medicini za popunjavanje bora na licu i povećanje volumena usana. Njihova prednost jeste ta što je reč o prirodnom preparatu pomoću kog se koži vraća svežina i mladalački izgled, a usnama povećava volumen, pri čemu one zadržavaju svoj prirodan oblik.

Tretman dermalnim filerima je minimalno invazivan

Tretman dermalnim filerima je minimalno invazivan

Pored svojih mnogobrojnih prednosti, jedan od najčešćih razloga zašto je tretman hijaluronskim filerima na mestu broj jedan je taj što je reč o minimalno invazivnoj intervenciji. Hijaluronska kiselina se aplikuje pomoću špriceva i minijaturnih igli, kojim se stvaraju jedva vidljive ranice na koži i usnama. Dakle, reč je o intervenciji koja ne zahteva posebnu preoperativnu pripripremu, operativni zahvat i dugačak postoperativni oporavak. Međutim, iako je reč o minimalno invazivnoj intervenciji, ipak, nakon završene intervencije treba se pridržavati određenih pravila, kako bi sam efekat tretmana bio uspešniji, a izbegle neželjene reakcije.

Iako je reč o minimalno invazivnoj intervenciji, ipak se u toku intervencije na koži i usnama stvaraju male rane. Iako su one faktički nevidljive, o njima treba povesti računa u prvih 24-48h. Da bi se sprečila pojava infekcije i izbegao neuspeh tretmana, ranu treba prva dva dana održavati čistom. To podrazumeva:

  • Umivanje čistom hladnom vodom
  • Bez korišćenja šminke i drugih kozmetičkih preparata
  • Nema pušenja
  • Nema ljubljenja sa partnerom, kućnim ljubimcima, niti bilo kakvog bliskog kontakta sa drugom osobom
  • Nakon intervencije hijaluronom neophodno je pridržavati se određenih mera kako bi se izbegle komplikacije

    Nakon intervencije hijaluronom neophodno je pridržavati se određenih mera kako bi se izbegle komplikacije

  • Izbegavati sunce, solarijum
  • Koristiti čistu jastučnicu
  • Izbegavati bilo kakvu radnju koja može kontaminirati rane i dovesti do infekcije

Druga stvar o kojoj treba voditi računa jeste pojava otoka. Naravno, to nije veliki otok koji dovodi do deformacije usana i lica, kao kod većih hirurških zahvata. Kako je reč o dobro vaskularizovanom tkivu, u prvih par dana moguć je manji otok, koji je blago izražen na mestima uboda iglom. Da bi se izbegao ili smanjio otok, neophodno je prva 3-4 dana izbegavati grejanje rane. Dakle, rane treba hladiti. To podrazumeva da se konzumira isključivo hladna i mlaka hrana i napici, izbegava umivanje toplom vodom, boravak na suncu i solarijumu, odnosno, izbegavati bilo kakav izvor toplote u blizini same rane.

Vaš ROYAL DENTAL