Hijaluronski vs. trajni fileri

Pojavom hijaluronskih filera na polju estetske medicine, pristup istoj se sasvim promenio. Brojna istraživanja su pokazala da većina žena nezadovoljno izgledom svojih usana, pretežno njihovim volumenom. Pre pojave hijaluronskih filera, u estetskoj medicini su se koristili različiti materijali koji su uperativnim putem ubacivani u tkivo usne, čime se menjao njihov oblik i volumen. Međutim, hijaluronski ili dermalni fileri napravili su pravu revoluciju.

Hijaluron usne pre i posle

Hijaluronskim filerima se na prirodan način povećava volumen usana, a zadržava njihov oblik

Naime, reč je o preparatima koji u sebi sadrže hijaluronski kiselinu, prirodan sastojak vezivnog tkiva ljudskog organizma, pa tako usana i kože. Kako se godinama hijaluronska kiselina više razgrađuje, nego što se stvara, tako koža, a naročito usne gube svoj mladalački izgled i tonus. Primenom dermalnih filera na bazi hijaluronske kiseline, ona se direktno, injekcionim putem, ubrizagava u subdermalni sloj usana i kože i ravnomerno raspoređuje zahvaljujući pokretima mišića lica. Stoga, primenom dermalnih filera, usnama se vraća svežina i mladalački izgled, znatno se povećava njihov volumen i poboljšava tonus, pri čemu oblik usana ostaje nepromenjen. A to je već dugi niz godina cilj estetske medicine – pronaći način na koji će se moći povećati volumen usana, a da one pritom zadrže svoj oblik. Zbog toga je tretman hijaluronskim filerima danas u svetu broj 1, kada je reč o estetskim intervencijama.

Prednosti hijaluronskih filera su mnogobrojne:

 • Neinvazivna (nehirurška metoda), stoga nema zavoja, postoperativnog toga, antibiotika i drugih medikamenata
 • Nema padanja usana usled dejstva sile Zemljine teže, za razliku kod trajnih filera, zbog čega se usne vremenom izobliče
 • Nema stvaranja trajnih grudvica
 • Usne imaju prirodan oblik i prirodnu mekoću
 • Nema neželjenih efekata
 • hijaluron pre i posle

  Oblik usana ostaje u skladu za fizionomijom lica i tela

 • Ukoliko pacijent nije zadovoljan postignutim rezultatom, nije potrebna hirurška intervencija da bi se hijaluron odstranio, već se on nakon izvesnog vremena sam razgradi
 • Uvek se počinje od manjih količina. Ako pacijentkinja proceni da želi veće usne, za par nedelja se tretman može ponoviti novom količinom filera. Efekat će biti bolji, a hijaluron će se bolje rasporediti, nego da se odmah aplikuje velika količina filera.

Nedostaci hijaluronskih filera su malobrojne:

 • Hijaluron se prirodno razgrađuje, pa je potrebno nakon 7-8 meseci do godinu dana ponoviti intervenciju
 • Na mestima uboda može da se javi otok ili hematom, ali se isti povlače za par dana.

Kada je reč o trajnim filerima, kao jedina njihova prednost se navodi trajnost. Međutim, njihova trajnost može postati mana, ukoliko pacijentkinja nije zadovoljna postignutim rezultatom. Njihovo uklanjanje i zamena zahteva novu hiruršku intervenciju, pri čemu usne nikad ne mogu biti onakve kakve su bile pre ugradnje trajnog filera. Sa druge strane, filer se ne prilagođava mišićima i pokretima usana, pa vremenom može doći do deformacije usne, pogotovo ako filer počne da „šeta“ po tkivu.

Mišljenja su, naravno, podeljena, a mi smo izneli svoje razloge za „za“ i „protiv“.

Vaš ROYAL DENTAL