Zablude vs. Istine u stomatologiji, no4: MLEČNE ZUBE NE TREBA ČUVATI, JER ĆE IH ZAMENITI STALNI ZUBI ZA PAR GODINA!

Iako su mlečni zubi samo privremeni i do 12 godine su svi već zamenjeni stalnim zubima, to nije razlog da se o njima ne vodi računa i da se dozvoli njihov prevremeni gubitak, jer su posledice mnogobrojne. Životni vek mlečnih zuba odigrava se u periodu najintenzivnijeg fizičkog rasta i razvoja deteta, kao i psihološkog i socijalnog razvoja. Mlečni zubi, kao i stalni zubi, imaju svoju funkciju – funkcija žvakanja, govora, održavanja međuviličnih odnosa, itd.

Prevremenim gubitkom mlečnih zuba detetu je onemogućeno pravilno žvakanje čvrste hrane, pa zbog te nemogućnosti dete razvija naviku konzumiranja meke i kašaste hrane. Izostankom funkcije žvakanja ne stimulišu se mišići žvakači, a samim tim dolazi do nedovoljnog razvoja kostiju lica i vilica. Prenošenje navike kašaste ishrane u odraslom dobu izostaje stimulacija potpornog aparata zuba i dolazi do gubitka njegove funkcije. Čvrsta hrana ima abrazivni efekat i slabije se lepi za zub, za razliku od meke i kašaste hrane koja se lepi za površinu zuba i na njoj ostaje dugo, dovodeći do stvaranja kiselina i razvoja bakterija, koje dovode do demineralizacije gleđi i nastanka karijesa.

Pojedini zubi su od veoma velike važnosti za pravilan izgovor pojedinih glasova. Prevremenim gubitkom mlečnih zuba, odgovornih za pravilan govor dovodi do toga da pojedine suglasnike dete nepravilno izgovara, što se u njegovom centralnom nervnom sistemu memoriše kao uobičajen obrazac govora. Tu naviku dete prenosi u kasnije godine života, kada će i dalje imati problema sa izgovorom tih glasova. Sve to skupa ima veliki uticaj na njegovu psihološku svest i socijalizaciju.

Mlečni zubi

Mlečni zubi

Svaki mlečni zub ima svoj stalni zub zamenik. Nicanjem stalnih zuba, mlečni zubi se resorbuju, ispadaju i na njihovom mestu se pojavljuju stalni zubi. Međutim, ukoliko neki od mlečnih zuba bude prevremeno izvađen, susedni mlečni zubi se naginju ka praznom prostoru i sužavaju prostor za smeštanje zuba zamenika. Zub zamenik onda niče u drugom pravcu, u pogrešnom položaju i dolazi do razvoja ortodontskih anomalija u vidu nepravilnog položaja pojedinih ili grupe zuba, poremećaja zagriza i prevremenih kontakata. Sve to skupa može biti predispozicija za pojavu karijesa, razvoj parodontopatije i oboljenja viličnog zgloba.

I na kraju krajeva, održavanjem zdravlja mlečnih zuba, kod deteta se u najranijem uzrastu razvijaju pozitivne navike u vidu održavanja oralne higijene, pravilne ishrane i odlaska kod stomatologa, kojih će se ono pridržavati i u kasnijim godinama života.

Vaš ROYAL DENTAL